Rotterdam gaat restwarmte 'opstoken'
• 18-11-2010
• leestijd 2 minuten
Na jarenlang warmdraaien lijkt Rotterdam eindelijk klaar voor het leveren van 'duurzame warmte' aan huizen en bedrijven. Deze zogeheten restwarmte komt vooralsnog van de Afvalenergiecentrale AVR in Rozenburg. Deze nieuwe bron zorgt voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot.
Dat maakt het Warmtebedrijf donderdag, later op de dag, bekend. Restwarmte komt vrij bij industriële processen en wordt meestal met koelwater of koeltorens vernietigd, terwijl de afvalwarmte ook kan worden hergebruikt, zodat op fossiele brandstoffen kan worden bespaard.
Het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is over twee jaar het eerste gebouw dat op het warmtenet is aangesloten. Daarna volgen woningen en andere gebouwen. Het Warmtebedrijf levert warmte die gelijkstaat aan de gemiddelde warmtevraag van 50.000 woningen, ofwel een stad als Amersfoort.
Rotterdam probeert al jaren een bedrijf van de grond te krijgen dat op een duurzame manier restwarmte verwerkt. Lange tijd was dat economisch niet rendabel. Nu is het wel interessant, omdat niet alleen het Warmtebedrijf (lees: de gemeente) het risico draagt. Ook energiebedrijf E.ON is voor 50 procent aandeelhouder. Nieuw in de opzet is dat alle afvalwarmte direct gebruikt kan worden, eventueel omgezet in elektriciteit, of toegevoegd aan de bestaande stadsverwarming.
In de toekomst kunnen ook andere bedrijven dan de AVR restwarmte leveren en zo extra geld verdienen. Een woordvoerster van het Warmtebedrijf zegt dat al met enkele ondernemingen wordt gesproken over het leveren van afvalwarmte. Uiteindelijk moet er een regionaal warmtenetwerk komen. Daar kunnen dan meerdere warmtebronnen op worden aangesloten.
Directeur Co Hamers van de twee Warmtebedrijven (Warmtebedrijf Infra nv en Warmtebedrijf Exploitatie nv) zegt open te staan voor alle commerciële initiatieven. In de toekomst is het mogelijk om andere duurzame energiebronnen aan te sluiten, zoals aardwarmte, biomassa en zonne-energie.
Wethouder Alexandra van Huffelen is erg ingenomen met het initiatief, omdat het economisch rendabel is en de CO2 kan worden teruggedrongen: ,,Wij kunnen door de inzet van industriële restwarmte de uitstoot van CO2 met ongeveer 71 tot 81 kiloton per jaar verminderen. Dat komt overeen met de jaarlijkse uitstoot van 16.000 huishoudens met een gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik.''
Bron: ANP