Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Missie: maak van Rotterdam een nationaal park

  •    •  
26-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1839 keer bekeken
  •  

Midden in het centrum van Rotterdam zijn twee natuurliefhebbers op missie. Directeur Kees Moeliker en stadsecoloog Niels de Zwarte, beiden van het Natuurhistorisch museum, willen Rotterdam uitroepen tot nationaal park. Verslaggever Gert Elbertsen bezoekt de toekomst-tentoonstelling en vraagt hoe ze dit voor zich zien. 

Toekomstbeeld Rotterdam als Nationaal Park

Toekomstbeeld Rotterdam als Nationaal Park

© Witteveen+Bos, geïnspireerd door Heijmans en Bureau Stadsnatuur.

De missie

Een nationaal park is een gebied waar natuurbescherming op de eerste plek staat. Nu wordt er vaak gedacht dat in steden de mens deze plek heeft ingenomen. Niels begrijpt de verwarring, maar wil juist met deze tentoonstelling aantonen, dat de combinatie mogelijk is. "Ik denk dat het fout gaat in Nederland, als er gezegd wordt; "De natuur is buiten de stad en de stad is enkel voor de mens." Wij geloven niet dat dat waar is." 

Kees Moeliker Said Kasmi Niels de Zwarte

V.l.n.r. Kees Moeliker, wethouder Said Kasmi, Niels de Zwarte

© Aad Hoogendoorn

"De mens kan helemaal niet zonder natuur!"
Kees Moeliker

Mens en dier

Wanneer je door de tentoonstelling loopt, zie je allerlei opgezette dieren die in stedelijk zijn gevonden. De soorten verschillen van duiven tot sperwers en bunzings. Volgens Kees Moeliker moet er wel natuur zijn in steden, omdat de mens simpelweg niet zonder natuur kan. "De realiteit blijft wel dat er conflicten kunnen zijn tussen mens en dier", aldus Moeliker.

Knobbelzwaan op stedelijk nest

Het Essenburgpark

Een voorbeeld waar wordt aangetoond hoe Rotterdam er over een aantal jaar uit kan zien, is het Essenburgpark. Dit stukje stadsjungle ligt langs het spoor, midden in de stad. Meerkoeten en krakeenden zwemmen in het moeras gebied. Er zijn geen tegels, waardoor alles verwilderd oogt. Het park wordt voornamelijk gebruikt door wandelaars, scholieren en hardlopers. 

"Elk kind moet iets van een klimboom hebben om de natuur te kunnen ervaren."
Niels de Zwarte

Een klimboom

Een andere drijfveer voor Niels de Zwarte is de jongere generatie. "Als je ziet dat kinderen gemiddeld 175 meter van hun huis af spelen, wil je binnen dit speelgebied een stukje groen hebben." Volgens Niels is dit hard nodig om jongeren verbondenheid met de natuur te bieden. "Op die manier gaan ze ervan houden en het willen beschermen", aldus de Zwarte.  

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor