Roofvogels steeds meer belaagd
• 27-02-2006
• leestijd 1 minuten
© buizerd
Roofvogels in Nederland worden vaker bejaagd en hun nesten vernield. Ook komt vergiftiging van de vogels steeds meer voor. Deze zogenoemde vervolging van roofvogels is ,,wijd verspreid en neemt in omvang toe'', stelde de Werkgroep Roofvogels Nederland (WRN) zaterdag na onderzoek vast.
Volgens de werkgroep kan de jager of vandaal zijn gang gaan omdat de controle matig is: de pakkans is minimaal. Roofvogels worden onder meer bejaagd of vergiftigd ten gunste van de weidevogels. Friesland, Groningen, Twente, Limburg en Noord-Brabant zijn ,,bolwerken van roofvogelvervolging'', aldus WRN.
Het vernielen van jaarlijks honderden nesten, jacht en vergiftiging zijn traditioneel de manieren om roofvogels te verdrijven uit een gebied. De vogels moeten echter anno 2006 met meer gevaren rekening houden. Zo raken ze vaker verstrikt in kraaienvangkooien en kastvallen. ,,Gevangen roofvogels worden op enkele uitzonderingen na gedood.'' Ook neemt de illegale handel in wilde vogels toe. Roofvogels en uilen zijn bij de malafide handelaren gewilde soorten.
Op drie soorten na, de grauwe kiekendief, buizerd en slechtvalk, is het aantal broedende roofvogelsoorten in Nederland de afgelopen tien jaar gedaald. De blauwe kiekendief is ernstig bedreigd. De vijftig tot zestig koppeltjes komen eigenlijk alleen nog op de Waddeneilanden voor. Slechts twee paartjes leven daarbuiten in het Flevolandse natuurgebied Oostvaardersplassen. De buizerd is met ongeveer 10.000 broedparen de meest voorkomende roofvogel in Nederland. In West-Nederland neemt deze soort zelfs in aantal iets toe.
Bron: ANP