Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roodborsten bezetten winterterritoria

  •  
03-11-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87c4cf4aea.jpg

© Fotograaf: TheoTerwiel

Het is genieten van de prachtige herfstkleuren van dit moment. Er is één geluid dat hier onlosmakelijk mee is verbonden: de melancholieke herfstzang van de roodborst. Elke roodborst, man én vrouw, markeert hiermee het winterterritorium.
Invasie
Vanaf eind september, maar vooral in oktober, stroomt Nederland vol met roodborsten. Meestal gaat dat geleidelijk, maar dit jaar was er rond 17 oktober sprake van een ware invasie van roodborsten. Omdat het in het herkomstgebied Scandinavië heel gunstig trekweer was (wind in de rug, hoge luchtdruk) besloten miljoen trekvogels het erop te wagen. Boven de Noordzee en boven Nederland was het echter zwaar bewolkt en regenachtig en daardoor onderbraken veel vogels hun trek. Het miegelde daarom aan de kust, maar ook op veel plaatsen in het binnenland, van de roodborsten. 
Overwinteren  
Dit resulteerde in taferelen waarbij roodborsten elkaar constant op de huid zaten op plaatsen waar veel roodborsten op een kluitje zaten; want roodborsten verdragen elkaar slecht in deze tijd. De dagen erna trok een deel weer verder. Maar een ander deel blijft in Nederland om hier te overwinteren en voegt zich bij onze broedpopulatie, waarvan een deel ook hier blijft. Onze broedvogels overwinteren vooral in loofbossen. Naaldbossen worden ’s winters verlaten. Een ander deel van de Nederlandse broedvogels trekt weg, onder andere naar Spanje en Portugal.
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.