Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Rondtrekkende bandieten plunderen visbestanden'

  •  
17-03-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_156184.jpg
Mobiele visbedrijven zijn net ,,rondtrekkende bandieten'' die door plundering van visbestanden wereldwijd hele ecosystemen onder water bedreigen. Volgens onderzoekers uit Nederland, Canada, Zweden, de Verenigde Staten en Australië staat vooral de Japanse vloot van visfabrieken bekend om deze gehekelde strategie van 'hit and run'.
In het wetenschappelijk tijdschrift Science, dat vrijdag verschijnt, waarschuwen de onderzoekers voor de verwoestende praktijken van de varende visbedrijven. Door overbevissing zijn de koraafriffen in de Cariben en de kabeljauwpopulaties rond Canada fors beschadigd, betogen zij.
Een ander voorbeeld van de wereldwijde plundering van een bepaalde vissoort is de Japanse jacht op zee-egels. Kort na de Tweede Wereldoorlog bleken de Japanse wateren nog te weinig van deze zeedieren te bevatten om de sushi-markt van voldoende aanvoer te voorzien. Aanvankelijk togen de Japanse vissers naar de Chinese zee, maar al snel voeren zij met hun visfabrieken verder uit richting bijvoorbeeld Chili om de zee-egels op te vissen.
De gevolgen zijn niet alleen voor de gezochte soort, maar voor het hele ecosysteem, meldt het onderzoeksteam waar ook Wageningen Universiteit deel van uitmaakt. Langs de kust van de Amerikaanse staat Maine heeft de plotselinge overbevissing van de zee-egels er bijvoorbeeld voor gezorgd dat ook andere groepen waterdieren ,,in een periode van minder dan zes jaar'' zijn ingestort.
Volgens de onderzoekers is de ,,kern van het probleem'' dat de mobiele visfabrieken geen boodschap hebben aan fatsoenlijk beheer van de visbestanden in den vreemde. ,,Je eigen eigendommen beheer je eerder duurzaam dan plekken waar je straks toch weer vertrokken bent'', meldt hoogleraar ecologie en waterkwaliteitsbeheer, M. Scheffer, van de Wageningse Universiteit.
De visbandieten kunnen tevens vaak ongestoord te werk gaan omdat de lokale bevolking in eerste instantie weinig belangstelling voor bijvoorbeeld de zee-egel als voedsel had. Vangstbeperkingen of andere regels voor de visserij zijn daardoor vaak niet van kracht. ,,De visserijgemeenschap ter plaatse zit na afloop met een geruïneerd ecosysteem, terwijl de lokale instanties simpelweg niet in staat zijn om snel genoeg te reageren om drama's te voorkomen.''
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.