Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rondtollende huismussen

  •  
16-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10795 keer bekeken
  •  

Zaadjes pikken uit de voedersilo is een behoorlijke uitdaging voor deze huismussen: de silo blijft maar ronddraaien! "Mag ik ook een rondje?" 

"Onze tuin zit vol vogels. Eksters, kauwtjes, mezen, merels, roodborstje en een legertje mussen," schrijft filmer Wim van Sluijs uit Bergen op Zoom. "Echt heel leuk om ze te zien fladderen. De voedersilo wordt intensief gebruikt. Vandaag de silo weer afgevuld en wachten op... wie er eerst mag, ik zit al een tijdje te wachten, mag ik ook een rondje..." 

Vogel van het jaar

Na de wilde eend, merel en scholekster is er een nieuwe soort verkozen tot vogel van het jaar. In 2024 gaat de huismus er met de eer vandoor! We krijgen regelmatig filmpjes binnen van dit kleine bruine stadsvogeltje en stelden daarom een compilatie samen.

Huismus heeft het moeilijk

De huismus komt algemeen voor in ons land, maar toch heeft deze vogel het niet makkelijk gehad. De laatste twintig jaar is de populatie flink afgenomen. Dit is begonnen in de jaren tachtig en versneld in de jaren 90. In totaal is het aantal broedparen met meer dan 50% verminderd. Belangrijke oorzaken hiervoor lijken een gebrek aan voedsel zoals zaden en insecten, en te weinig dekking in de vorm van hagen, struiken en klimop. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Dierenvriend73
Dierenvriend7318 jan. 2024 - 6:31

Grootste hoorzaak is de vogelschroot die wordt gebruikt bij de Nieuwbouw De huismus is daar zijn plaatsje verloren om hun voorbestaan te ontwikkelen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.