Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rollen in modder of het water in: zo blijven grote grazers koel

  •  
19-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
205 keer bekeken
  •  
koe_schotse_hooglander_5b73c90b952ee_medium

Deze Schotse Hooglander zoekt verkoeling in het water

© roelschrieken

In deze hitte doen we er alles aan om koel te blijven. Hoe doen grote grazers dat eigenlijk? Boswachters van Staatsbosbeheer vertellen hoe het zit.

Voor zichzelf zorgen

In veel uiterwaarden langs rivieren en natuurgebieden lopen kuddes grote grazers. Voorbijgangers denken vaak dat de grote dieren veel last hebben van de warmte, zeker als er geen zichtbare beschutting is. Maar niets is minder waar: grote grazers zoals runderen en paarden kunnen op extreem warme dagen heel goed voor zichzelf zorgen.

De grazers zoeken zelf bij voorkeur een open vlakte op, vertellen de boswachters, om verkoelende wind op te vangen. Paarden en runderen die op de open vlakte staan kunnen daar ook goed tegen, anders zouden ze het niet doen. Leiders van de kudde geven aan waar de dieren hitte het beste kunnen weerstaan.

Modderrollen

Grote grazers hebben nog meer tactieken tegen de hitte. Ze rollen bijvoorbeeld door de modder om zichzelf af te koelen en om zonnebrand te voorkomen. Ook staan de dieren vaak urenlang roerloos tot aan hun buik in het water. Omdat veel aderen dicht onder de huid liggen is dat prettig voor de dieren.

Grote grazers kunnen wel oververhit raken door hard te rennen en door veel stress. Daarom vinden er op hete dagen ook geen dierentransporten plaats, aldus de boswachters. Wandelaars moeten de beesten niet laten schrikken en honden aan de lijn houden.

Bron: ANP

Meer over:

hitte, grote grazers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.