Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roestende ransuilen_04_12_2014

  •  
04-12-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
ransuil_07.jpg

© Fotograaf: o.w.zijlstra

In deze tijd van het jaar kruipen ransuilen overdag graag bij elkaar in één boom. Soms zitten het er twee, soms wel dertig. 'Roesten' wordt dit fenomeen genoemd. Maar waarom doen ze dit? 
Ransuilen behoren tot de weinige uilensoorten die samenleven met soortgenoten. Van september tot in het prille voorjaar vormen ze kleine groepjes, van doorgaans zes tot acht vogels. Vaak kiezen ze loofbomen die in deze periode hun bladeren nog niet verloren hebben als voorlopige roestplaats. Wanneer de winter echt aanbreekt, zoeken de uilen een definitieve roestplaats op.

Fotograaf Ellen Veringa
Ze opteren dan voor groen blijvende bomen zoals thuja’s, hulst, spar, taxus of met klimop bedekte loofbomen. Definitieve roestplaatsen kunnen soms indrukwekkende aantallen ransuilen herbergen. Zo kan het best zijn dat je in een enkele boom wel dertig ransuilen ziet soezen.

Fotograaf
Anita van Doorn
Christien Hermsen, coördinator van een Ransuilenwerkgroep in Brabant brengt met een paar uilenvrijwilligers rond deze tijd de roestplekken in kaart. Meldingen van roestplekken kunnen aan haar doorgegeven worden: chris10h(at)planet.nl
Meer informatie: Uilenwerkgroepen oisterwijk
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.