Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roermondse dassen uitgezet nabij Stramproy

  •  
06-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
597 keer bekeken
  •  
verweesde das (c) Pascale Plusquin

Verweesde das

© Pascale Pluisquin

De "Roermondse" dassen die in februari werden gevangen in Roermond, zijn woensdag uitgezet in de bossen bij Stramproy in de buurt van Weert. Vader en moeder das en hun twee pasgeboren jonkies moesten weg uit Roermond omdat in hun leefgebied werd gebouwd. Sindsdien zaten ze in een opvang in Opglabbeek (België).

Omdat de twee babydasjes pas later gevangen werden, zijn ze door de moeder verstoten. Ook de jongen, broer en zus, werden naar de Belgische opvang gebracht, maar het broertje is inmiddels overleden. De twee ouders, inmiddels René en Gerda gedoopt, verhuisden woensdag maar hun nieuwe burcht aan de Belgische grens bij Weert.

Eerste maanden worden ze gemonitord

Bert Hesser van de stichting Das en Boom die pa en ma das woensdag in hun nieuwe burcht uitzette, zei dat de dieren eerst het terrein gaan verkennen. "Vrijwilligers houden ze drie maanden in de gaten om te zien of ze genoeg voedsel kunnen vinden", zei hij. "Dat zien we aan de mest. Bij droogte zullen ze bijgevoerd moeten worden."

Verplaatsing leidde tot grote verontwaardiging

De vier dassen werden midden in het broed- en zoogseizoen verplaatst vanuit hun leefgebied in Roermond naar de dierenopvang in België. Dat mag eigenlijk niet, maar de provincie Limburg gaf een ontheffing om snel woningbouw in het dassengebied mogelijk te maken. Dat leidde tot grote verontwaardiging bij meerdere natuurorganisaties en de Limburgse Statenfractie van de Partij voor de Dieren.

Tijdens de jacht op de dassen raakten ouders en jonkies van elkaar gescheiden, en later stierf een jong. Het enige overlevende dasje wordt later uitgezet, maar elders, samen met een jong dasje dat door een brandweerman was gered uit een duiker onder de weg in Stevensbeek. De moeder van dit dier was vlak voor de burcht bij het Limburgse dorp doodgereden. Das en Boom wil ze dit najaar samen uitzetten, omdat ze het goed met elkaar kunnen vinden.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.