Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roerdomp, actie voor een duurzame wereld en alle overige onderwerpen

  •    •  
23-06-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1153 keer bekeken
  •  
roerdomp

© milena huender

Een kinderboek over de roerdomp en alle overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels Radio op zondag 23 juni 2024.

Luister de onderwerpen op de volgende startpunten:
00:10:45 - Ronnie de Roerdomp
01:09:10 - Zoöp: samensmelting van al het leven
01:20:10 - NK Wielrennen over de Veluwezoom
02:08:50 - Jaar van de Huismus
02:40:40 - Hoe acties de wereld kunnen veranderen

Ronnie de Roerdomp

Als je kinderen op jonge leeftijd iets bijbrengt over de natuur zullen ze daar later beter voor zorgen. Dat is de filosofie achter onze campagne Expeditie 10, waarbij we kinderen op een laagdrempelige manier kennis laten maken met 10 algemene soorten.

Ook beroepsvogelaar Arjan Dwarshuis deelt die filosofie. Om de jeugd warm te krijgen voor de natuur schreef hij een kinderboek over de roerdomp, genaamd 'Ronnie de roerdomp en het geheim van het moeras'. Dankzij Stichting Stad en Natuur Almere gaan acht kinderen met Arjan in de Oostvaardersplassen op zoek naar deze mysterieuze rietreiger.

roerdomp

© milena huender

NK Wielrennen over de Veluwezoom

Zondag 23 juni is het NK wielrennen in en rondom Arnhem. Van tevoren was daar veel om te doen. De tour gaat namelijk gedeeltelijk over de Veluwezoom en de beheerder Natuurmomenten dreigde met een rechtzaak omdat ze bang waren dat de kwetsbare natuur onder het NK zou lijden. Duurzaamheidsontwikkelaar Twan van Schie van wielerclub Team weet welke maatregelen er zijn genomen om de etappe over de Veluwezoom door te laten gaan.

Zoöp: samensmelting van al het leven

Heb je al wel eens van een Zoöp gehoord? Nee, het is geen nieuwe dierentuin of een diervriendelijk zeepmerk. Het is een samensmelting van de woorden Zoë - Grieks voor leven - en Coop van cooperation. Een organisatiemodel waar zowel het menselijke als niet menselijke leven met elkaar samenwerken. Er zijn nu maar liefst drie organisaties in Nederland die zich Zoöp mogen noemen. Verslaggever Pleun Aarts gaat bij één zo’n plek langs: Kunstfort Vijfhuizen.

Hoe acties de wereld kunnen veranderen

Tienduizenden mensen komen deze zondag in actie voor het klimaat. Ze maken een menselijke ketting langs de hele Hollandse kust. Dit soort acties kunnen de samenleving daadwerkelijk in beweging zetten, aldus Wijnand Duyvendak. Hij is voormalig politiek strateeg van GroenLinks en nu werkzaam bij Milieudefensie. In zijn nieuwe boek gaat hij op zoek naar een recept voor maatschappelijke verandering. Via de burgerrechtenbeweging onder leiding van Martin Luther King tot het aanleggen van het Bulderbos bij Schiphol. Volgens Duyvendak is politieke actie onmisbaar voor iedereen die streeft naar een duurzame, eerlijke en menselijke samenleving.

  • Titel: Recept voor maatschappelijke verandering
  • Auteur: Wijnand Duyvendak
  • Uitgeverij: Hollands Diep
Klimaatketting Urgenda

The Climate Chain

© Urgenda

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.