Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Roedel wolven op de Veluwe | Compilatie Zelf Geschoten

  •  
20-02-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6446 keer bekeken
  •  

Eind januari dook een roedel van negen wolven op bij de Noord-Veluwe, waar ze gefilmd werden door een wildcamera. Natuurliefhebber Kees Ravensbergen filmde diezelfde roedel al eerder, omstreeks september 2022. We stelden deze compilatie samen van zijn beelden en we zien de indrukwekkende roedel wolven voorbij trekken! We hebben deze beelden enige tijd achter de hand gehouden om te voorkomen dat mensen op zoek gaan naar de wolf in de gefilmde gebieden. 

Vaste stek op de Veluwe

Filmer Kees Ravensbergen bevindt zich in zijn vrije tijd zoveel mogelijk in het Kroondomein en maakt sinds 2020 opnames van alles wat hij daar tegenkomt. Om wild te kunnen observeren zonder het te verstoren zoekt hij een plek met veel uitzicht, vanwaar hij het wild langere tijd kan filmen. Zo is in deze video te zien dat de opnames van grote afstand zijn gemaakt. 

"Ik ben blij dat ik in 2020 besloten heb om na al die jaren ook eens wat op beeld vast te gaan leggen," vertelt Ravensbergen. "In de afgelopen drie jaar heb ik namelijk een enorme achteruitgang waargenomen in de wildstand, of in ieder geval de zichtbaarheid van het wild. Wanneer ik op dit moment opnames wil maken van edel- of damherten, varkens, reeën of ander wild is dat bijna niet meer te doen." Ravensbergen vertelt dat van de vijf keer dat hij het bos in trekt, gemiddeld nog maar één keer wild tegenkomt. "Gelukkig heb ik in de afgelopen 3 jaar zo'n 1500 uur doorgebracht op mijn favoriete uitkijkplek en heb ik daar met name in 2021 het nodige kunnen filmen." Op zijn LinkedIn schrijft Ravensbergen hier meer over.

Functie in de natuur 

Wolven hebben een belangrijke functie in de natuur. Hun eetgedrag beïnvloedt de populaties van prooidieren en door hun aanwezigheid krijgen bepaalde plantensoorten de ruimte om zich te ontwikkelen. Op plekken waar de wolf veel is, durven er namelijk minder prooidieren te komen, waardoor er daar minder van de planten wordt gegeten.

Wanneer een roedel wolven jaagt, vallen ze doorgaans zieke en zwakke dieren aan of jonge, onervaren dieren. Wolven zijn namelijk risicomijdend en kiezen dieren uit waarbij ze zelf het minste risico op gevaar lopen. Met hun jachtgedrag remmen ze de populatie prooidieren af. Zwervende wolven die alleen jagen, eten voornamelijk reeën en jonge zwijnen. Soms vallen veedieren als schapen en geiten ook ten prooi aan de wolf.

Wat doen als je een wolf tegenkomt?

Wolvenmeldpunt Zoogdiervereniging vraagt aan de filmers om de waarneming met beeld in te voeren via de website Wolven in Nederland. Zij gebruiken de waarneming en beelden vooral voor het onderzoek, tenzij je in het formulier ze toestemming geeft om de beelden ook voor externe communicatie te gebruiken.

Door mee te werken aan de monitoring, kan het meldpunt beter in beeld krijgen waar wolven op welk moment zijn geweest om op die manier beter te inschatten waar de kerngebieden van wolven zijn. Zo kunnen ze zowel terreinbeheerder als provincie beter adviseren als het gaat om leren samenleven met wolven. Wolven zijn schuwe dieren en zullen mensen over het algemeen mijden. Wil je weten wat je moet doen als je een wolf tegenkomt? Lees hier handige tips.

Meer over:

roedel, veluwe, wolf
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.