Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rode geus heeft hout op het menu

  •  
12-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2016-12-09 om 16.50.42
Grote en indrukwekkende runderen grazen in natuurgebied De Klompenwaard, langs de Waal. Deze rode geuzen zijn uitgezet om de begroeiing in de uiterwaarden kort en open te houden. Zonder deze grote grazers zou het gebied bij Fort Pannerden verbossen.  Om hier nieuwe planten- en bloemensoorten te krijgen, moet de bodem open plekken hebben.
Bekijk onderaan de 360° video.

Kruising

De rode geus is een kruising van het brandrode rund en de saler uit Frankrijk. Dit runderras dat sinds 2000 wordt gefokt, is geschikt voor De Klompenwaard omdat ze het hele jaar door begrazen. Op het dieet van de Rode Geus staan naast grassen en kruiden ook houtige planten. De Rode Geuzen hebben de Galloways vervangen die er eerst rondliepen. Deze runderen brachten in de zomer veel tijd in het water door om verkoeling te zoeken en graasden daardoor minder actief.

Hoogwater

In de Klompenwaard wordt het water van de Rijn door een landtong gescheiden in Waal en Nederrijn. Om bij hoogwater het water meer ruimte te geven is er in 1999 een nevengeul gegraven. Veel begroeiing in deze extra geul zou het water te veel opstuwen, waardoor het te hoog komt te staan. Daarom wil Rijkswaterstaat dat Staatsbosbeheer het terrein niet dicht laat groeien.

Heatmaps

Het is dus de bedoeling dat de rode geuzen de houtachtige struiken en jonge bomen kort houden. Om te zien of de rode geuzen hun werk goed doen, hebben onderzoekers een aantal runderen met zenders uitgerust. De zenders registreren waar de geuzen precies lopen en grazen. De gegevens worden in zogenoemde ‘heatmaps’ verwerkt. Op deze kaarten kun je in een oogopslag zien waar de rode geuzen meestal lopen en waar ze precies grazen.

360°camera

Bekijk unieke beelden van de reportage over de rode geuzen. Beleef dit unieke natuurgebied elke keer vanuit een ander perspectief! Let op, je moet deze pagina dan wel openen in de juiste browser (Google Chrome en Firefox) om het beeld te kunnen verplaatsen met de muis/cursor. Of open deze interactieve video via de YouTube-app voor Android en iOS. Swipe of draai je mobiele device rond om de reportage vanuit elke hoek te beleven. Zo zie je ook wat er links, rechts, boven én onder je gebeurt!

Meer over:

rode geus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.