Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

RIVM wil meer onderzoek naar vervuiling door microplastics

  •  
18-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
92 keer bekeken
  •  
plastic flesjes_unsplash

© Unsplash

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vindt dat er snel meer oplossingen moeten komen voor vervuiling van onze leefomgeving door microplastics. Ook is gerichter onderzoek nodig volgens het RIVM. Want over de effecten die de minuscule plasticdeeltjes op het milieu en onze gezondheid hebben, is nog veel onduidelijk.

Effecten in het milieu

"Uit experimenten in het laboratorium is bekend dat microplastics schadelijke effecten kunnen hebben op planten en dieren", stelt de organisatie. "Maar het is nog niet bekend of deze effecten ook echt in het milieu optreden. Dat komt onder meer omdat de vorm, grootte en samenstelling van het materiaal sterk verschillen."

Zo is niet precies bekend hoe snel - of traag - microplastics worden afgebroken in de bodem en het water. "Ook is niet voldoende bekend bij welke grootte en hoeveelheid microplastics schadelijk zijn." 

Kennisagenda 

Wat onderzoekers van het instituut inmiddels wel aardig in beeld hebben, is welke onderzoeken gewenst zijn om het kennisniveau op peil te brengen. Op basis van gesprekken met hoogleraren en andere experts heeft het RIVM nu een kennisagenda opgesteld. "Met dit overzicht kunnen onder andere beleidsmakers gericht kiezen welk onderzoek als eerste moet worden gedaan om bijvoorbeeld meer inzicht in schadelijke effecten te krijgen", legt het instituut uit. "Met de resultaten daarvan kan beter worden bepaald welke maatregelen het meest effectief zijn."

Wat zijn microplastics? 

Microplastics zijn kunststofdeeltjes die kleiner zijn dan 5 millimeter. Ze zijn inmiddels bijna overal in het milieu te vinden en de hoeveelheid neemt nog altijd toe. Los van de kennis over de schadelijkheid ervan, is volgens het RIVM meer aandacht nodig voor manieren om ervoor te zorgen dat deze vervuiling afneemt. Gedragsverandering en innovatie kunnen daaraan bijdragen.

Bron: ANP 

Meer over:

rivm, microplastics
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.