Rivieren vormen een soort snelweg voor de verspreiding van invasieve exotische planten zoals de Japanse duizendknoop. Op plekken waar de rivier nieuw zand heeft neergelegd, groeien de exoten snel. Dat melden onderzoekers van Deltares, Universiteit Utrecht, Radboud Universiteit Nijmegen en het Duitse Instituut voor Uiterwaardecologie.
Groei
Langs de uiterwaarden van Europese rivieren groeien exoten sneller en vormen dichtere vegetaties dan de oorspronkelijke vegetatie. Onderzoekers combineerden een bestaand computermodel voor waterstroming en zandafzetting met een nieuw model voor vestiging, groei en afsterven van planten. Ze gebruikten de gegevens van wilgen, populieren en de Japanse duizendknoop. De resultaten van het model lieten zien dat binnen een paar jaar de invasieve soort dominant was.
Risico op overstromingen
De wildgroei aan invasieve exoten verhoogt het risico op hoge waterstanden. Het water wordt door de dichte begroeiing van de Japanse duizendknoop beter tegengehouden dan door typische Nederlandse oeverplanten. Hierdoor stroomt de rivier langszamer en wordt de waterstand nog hoger bij hoogwater. Dit zorgt voor een hoger risico op overstromingen in de zomer en herfst, als de Japanse duizendknoop op zijn grootst is.