Risico’s bestrijdingsmiddelen openbaar maken_18_01_2012
• 18-01-2012
• leestijd 2 minuten
Natuur & Milieu en Milieudefensie zijn deze week in het gelijk gesteld door het College van Beroep voor het bedrijfsleven over de openbaarmaking van proeven met bestrijdingsmiddelen door Bayer, een bedrijf dat bestrijdingsmiddelen produceert die ook op Nederlandse gewassen worden gebruikt. Ruim zes jaar geleden werd de zaak al aangespannen en het geduld werd gisteren beloond. De openbaarmaking betekent inzicht voor de burger in het gebruik van bepaalde, ook risicovolle, middelen die tot nu toe verborgen bleven.
Openbaarmaking van proeven
Uit de uitspraak van de hoogste bestuursrechter, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, blijkt dat het verzoek van Natuur & Milieu en Milieudefensie om openbaarmaking van proeven met bestrijdingsmiddelen al meer dan zes jaren geleden had moeten worden ingewilligd. Sijas Akkermans, werkzaam voor Natuur & Milieu, is blij met de uitspraak: “Bestrijdingsmiddelen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de voedselketen en de gezondheid van de mens. Daarom vinden wij dat over de gevaren en risico’s van die middelen volstrekte openheid moet worden gegeven. Deze uitspraak is een grote stap in de goede richting. Alle opgevraagde stukken zullen alsnog aan Natuur & Milieu en Milieudefensie moeten worden verstrekt”. Ook Klaas Breunissen van Milieudefensie reageert verheugd: “De bewijslast dat bestrijdingsmiddelen geen gevaar opleveren, rust bij de industrie. Tot nu toe mochten bedrijven onderzoek naar risico’s geheimhouden met een beroep op concurrentiebelangen en bedrijfsgeheimen. Het gaat echter om essentiële informatie voor de burger over het milieu en de gezondheid, zodat de hoofdregel openbaarheid moet zijn, zoals de rechter in deze zaak nu heeft bevestigd.”
Uitleg regels
De uitspraak zal zeker consequenties hebben voor andere geheime dossiers over bestrijdingsmiddelen. Dit is de eerste keer dat de rechter zich heeft uitgesproken over hoe het strenge openbaarheidsregime voor milieu-informatie moet worden toegepast op bestrijdingsmiddelen. De zaak heeft onder andere zo lang geduurd omdat de Nederlandse rechter vragen heeft gesteld aan het Europese Hof in Luxemburg over de uitleg van de Europese regels over de openbaar making van milieu-informatie. Het Europese Hof besloot in december 2010 al dat gegevens over de gevaren en risico’s van bestrijdingsmiddelen vallen onder de speciale openbaarheidsregels voor milieu-informatie. De Nederlandse rechter heeft nu in hoogste instantie bepaald dat het dossier van Bayer over bestrijdingsmiddelen op sla alsnog openbaar moet worden gemaakt.
Bron: Natuur & Milieu en Milieudefensie