Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rio+20

  •  
25-02-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
Rio_20.jpg
"Rio 1992" is in de natuurwereld een magisch begrip. In juni, nu precies twintig jaar geleden, werd in Rio de Janeiro een grote conferentie gehouden die voor de biodiversiteit en het klimaat van groot belang was. En nog ís.
In 2012 wordt teruggeblikt maar vooral ook doorgewerkt aan de ontwikkelingen van 1992. Er komt ook weer een nieuwe topconferentie, ook weer in Brazilië. Vroege Vogels zal daar (natuurlijk!) uitgebreid aandacht aan besteden.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Europarlementariër Gerbrandy leidt EU-delegatie Rio+20
Rio+20Lees meer
Nieuws van 01 maart 2012 15:56
D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy leidt in juni de 11-koppige delegatie van het Europees Parlement naar Rio+20 . Twintig jaar na de eerdere VN-duurzaamheidsconferentie in Rio komen regeringsleiders en staatshoofden bijeen om de overgang naar een groene economie te versnellen en armoede te bestrijden. Lees meer
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Even een duik in het verleden
Officieel heette de bijeenkomst in Rio "The United Nations Conference on Environment and Developmen", UNCED. In goed Nederlands: de Conferentie van de Verenigde Naties over Milieu en Ontwikkeling. Maar er kwamen al gauw veel bijnamen: Rio Summit, Rio Conference, Earth Summit, Eco '92.
Honderd dagen tot 4 juni 2012
Het twintig jarig jubileum van 'Rio' wordt in 2012 gevierd vanaf 4 juni. Vroege Vogels begint af te tellen naar dat moment in de radio-uitzending van 26 februari. Het is dan nog precies 100 dagen tot de start van Rio+20. Dat aftellen doen we samen met Prof. Hans Opschoor die in Rio aanwezig was als voorzitter van het 'Platform Brazilië' en met Prof. Louise Fresco die dit jaar de leider is van het Nationaal Platform Rio+20.
In 1992 hebben 186 landen het Biodiversiteitsverdrag in Rio de Janeiro ondertekend. Bovendien werd toen de aanzet gegeven tot het Klimaatverdrag. Nu kijken we terug op 1992 als een belangrijk moment in de milieu-geschiedenis, maar twintig jaar terug was Hans Opschoor een stuk minder optimistisch. Lees maar in het ANP-interview van toen:

Uiteindelijk resultaat Rio 'mager'

Nederlands NGO-platform maakt de balans op van Unced
RIO DE JANEIRO, 15 juni 1992 - Prof. dr. Hans Opschoor, voorzitter van het Nederlandse Platform Brazilië, klonk zaterdag niet echt opgetogen toen hij de balans opmaakte van de voorlopige uitkomsten van de conferentie van de Verenigde Naties over milieu en ontwikkeling (Unced). „Er is min of meer bereikt wat na de vierde voorbereidende vergadering in New York mocht worden verwacht. Dat is positief. Afgezet tegen wat nodig is om de wereld op het spoor te zetten van een duurzame ontwikkeling, zijn de resultaten mager. Dat is negatief', aldus Opschoor.
Het hele interview staat hier
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor