Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ringslangeieren gevonden in Zuid-Limburg

  •  
09-05-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
585 keer bekeken
  •  
lefgozer_macrodaan

Mug op kop van een ringslang

© macrodaan

Vlakbij het Drielandenpunt in Vaals zijn eieren van de ringslang gevonden. Dat is bijzonder, want hoewel de ringslang algemeen voorkomt in Nederland, is de soort in Limburg zeldzaam.

Net over de grens in Duitsland en België leven wel ringslangen. Tot voor kort ging de slangensoort de grens bij Limburg alleen incidenteel over voor een jachtpartij of korte uitstap.

Broeihopen

Door de aanleg van broeihopen door RAVON en Staatsbosbeheer werd de ringslang al eerder naar Kerkrade gelokt en nu hebben drie zwangere ringslangen de broeihoop bij Vaals gekozen om hun eieren af te zetten. Tijdens een controle van de broeihoop werden in totaal 50 eieren gevonden.

De ringslang is de algemeenste inheemse slangensoort in Nederland. De slang kan nog overleven in ons cultuurlandschap. Dat is best bijzonder onder de inheemse reptielen, die vaak afhankelijk zijn van beschermde natuurgebieden op de hei of in het duin. De ringslang niet, die gedijt goed in Nederland en haalt zelfs zijn voordeel uit menselijke activiteiten.

Mesthopen

Uit archeologische opgravingen weten we dat ringslangen al duizenden jaren gebruik maken van mesthopen om hun eieren in af te zetten. Door het verdwijnen van mesthopen uit het landschap, zijn er minder broeiplekken voor ringslangen. Daarvoor is de aanleg van broeihopen een goede oplossing. “De Nederlandse broeihopen werken blijkbaar zo goed dat Duitse en Belgische ringslangdames de Nederlandse broeihoop verkiezen boven eiafzetplekken in hun thuisland”, aldus Staatsbosbeheer.

Meer over:

ringslang, broeihoop
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.