Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ringelrob via de Amstel op weg naar zee

  •  
25-06-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
ringelrob_gevangenschap_pixabay

© Ringelrob in gevangenschap - Bron Pixabay

Update:  De zeehond die zondag opdook bij een sluis in De Kwakel (Noord-Holland) heeft maandagavond enige tijd vertoefd op een woonboot in het Oude Aa bij Breukelen (provincie Utrecht). Het zeehondencentrum Pieterburen kreeg een melding van de eigenaresse van de woonboot, waar het dier op het dek lag.
Een zeehond die zondagmiddag strandde bij een sluis bij De Kwakel (Noord-Holland) is weer op zoek gegaan naar de zee. Enkele uren later werd het dier gezien in de Amstel. In de middag reisde een team naar de hoofdstad om het welzijn van de zeehond in te schatten en hem eventueel dichter naar de zee te vervoeren. Maar uiteindelijk is de zeehond niet meer aangetroffen voordat het buiten donker werd.
Op basis van gemaakte foto's vermoeden de deskundigen van Zeehondencentrum Pieterburen dat het gaat om een ringelrob, die normaal gesproken in het poolgebied bij Noorwegen voorkomt. "Dat is dus een pooldier dat hier in Nederland in De Kwakel in een hittegolf terecht komt. Slechte timing", zegt woordvoerder Sander van Dijk van het zeehondencentrum.
Politieagenten signaleerden de zeehond zondagmiddag bij een sluis in De Kwakel. De zeehond vervolgde zijn weg in de richting van Uithoorn om via de Amstel en het IJ de zee weer te vinden. Maar dat is een lange en vooral drukke route, en daarom kwam 'Pieterburen' in actie. Hulp lijkt nu extra belangrijk omdat het dier vermoedelijk helemaal vanuit Noorwegen is komen zwemmen en behoorlijk vermoeid kan zijn geraakt.
De zeehond werd op zijn route al door enkele mensen gespot en lag rond 18.00 uur ergens bij Amsterdam op een stil plekje wat uit te rusten. Maar toen het hulpteam (vrijwilligers van de Eerste Hulp bij Zeezoogdieren en een strandingscoördinator) in de avond op de laatste meldingsplek kwam, was de zeehond daar niet meer. In het donker heeft het niet veel zin om te zoeken.
"Als we de zeehond vinden, dan kijken we hoe hij eraan toe is, of ie er goed bij ligt. Eventueel gaan we hem vangen, een handje helpen en hem zelf dichter naar de zee brengen", zegt Van Dijk. Maandagochtend wordt een nieuwe poging ondernomen het beest te vinden en te kijken wat zijn conditie is. Het zeehondencentrum vraagt mensen die het dier zien dat te melden. Volgens Van Dijk is het de derde ringelrob die in de afgelopen zes jaar ons land aandeed.
Omdat de zeehond sinds zondag niet meer is gesignaleerd, zou het ook kunnen dat hij de weg naar zee weer heeft gevonden.
Bron: ANP

Meer over:

ringelrob, zeehond
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.