Grootschalige bouwprojecten moeten verplicht rekening gaan houden met water in het gebied. Het hoogheemraadschap van Rijnland voert deze regel in omdat het steeds vaker langdurig droog is, maar er ook steeds vaker extreem hevige regenbuien vallen. Een sturende rol voor water bij de ruimtelijke inrichting van Nederland zit er ook landelijk aan te komen. Rijnland past nu alvast de eigen waterverordening aan, aldus het schap.
Het werkgebied van Rijnland in de Randstad loopt vanaf het Noordzeekanaal via de oostkant van Amsterdam naar Schiphol en Gouda en vervolgens naar de kust bij Wassenaar. In het poldergebied moet veel water afgevoerd worden, terwijl zich aan de westkant de Noordzee uitstrekt. Rijnland heeft snel last van verzilting bij langdurige droogte, terwijl er bij regen snel extra gemalen worden om het land droog te houden. Daarbij komt dat in het werkgebied de komende jaren naar verwachting 100.000 nieuwe woningen gebouwd.
Bouwprojecten die meer dan 5000 vierkante meter beslaan moeten in het vervolg kunnen aantonen dat het gebied na de bebouwing extreme neerslag van 90 millimeter in 24 uur aan kan. Daarvoor moeten voldoende waterbergingen en andere vormen van wateropslag worden aangelegd. Die wateropslag kan dienen om water vast te houden voor inzet in droge periodes, want ook dat moet volgens de nieuwe regels. Bouwers moeten er bovendien voor zorgen dat zij de gezonde leefomgeving niet aantasten en dat zij die ook in stand houden.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.