Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rijkswaterstaat legt vier nieuwe zeegrasvelden aan in Waddenzee

  •  
21-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
grootzeegras__J._Maughn.jpg

© Fotograaf: J. Maughn (Creative Commons)

Rijkswaterstaat gaat op vier nieuwe locaties in de Waddenzee zeegras inzaaien om de stand van de soort te herstellen. Ook moeten de zeegrasvelden de waterkwaliteit van de Waddenzee verbeteren.

Succesverhaal

Er worden nieuwe velden ingezaaid in de buurt van Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Bij elke locatie worden, verdeeld over drie velden, zo’n 33.000 zaadjes geplant. Dit komt na een eerder experiment bij Griend, een onbewoonde zandplaat in de Waddenzee. Volgens Rijkswaterstaat was dit een groot succes: "We hadden daar 100.000 plantjes verwacht, dat zijn er meer dan een miljoen geworden", aldus een woordvoerder.

Waarom moeten we zeegras in stand houden?

Het zeegras zuivert zeewater, slaat CO2 op en is goed voor de biodiversiteit omdat bijvoorbeeld slakjes en vissen graag tussen de planten verblijven. Zeegras kwam tot de jaren dertig veel voor, maar door de aanleg van de Afsluitdijk en toegenomen menselijke activiteit zoals vissen en baggeren is veel zeegras verdwenen uit de Waddenzee.

Bron: ANP

Meer over:

waddenzee, zeegras
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.