Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rijkswaterstaat druk met opruimen honderden dode meeuwen

  •  
02-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
Kokmeeuwen in winterkleed

Kokmeeuwen in winterkleed

© Fotograaf: will

Rijkswaterstaat is al sinds zondag druk met het opruimen van dode kokmeeuwen, die worden gevonden in het Zwarte Meer op de grens van Overijssel en Flevoland en in het Eemmeer bij Bunschoten-Spakenburg. Een woordvoerder van de dienst schat dat er inmiddels twee- tot driehonderd dode vogels uit het water zijn gehaald. Mogelijk zijn de dieren bezweken aan vogelgriep, maar dat moet nog worden vastgesteld door laboratoriumonderzoek bij het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC).

Twee verschillende plekken

Zondag werden de eerste tientallen dode vogels gevonden bij een kunstwerk bij Kraggenburg aan de oever van het Zwarte Meer. Maandag bleken er ook dode meeuwen in en bij het Eemmeer te liggen. Dat betekent volgens Rijkswaterstaat dat er twee verschillende plekken zijn waar vogels bezwijken. Ook dinsdag zijn er alweer dode vogels aangetroffen op beide plaatsen.

Protocol

Rijkswaterstaat vist de vogels uit het water. Ook natuurbeheerders Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben al veel dode vogels uit natuurgebieden bij beide meren gehaald. De dieren worden met een speciaal protocol opgehaald, omdat vogelgriep zeer besmettelijk is en verspreiding van de infectie zoveel mogelijk voorkomen moet worden. Wie een dode vogel ziet moet het dier niet aanraken, maar melding maken bij de gebiedsbeheerder.

Kokmeeuwen voornamelijk slachtoffer

DWHC, onderdeel van de Universiteit Utrecht, meldde eind maart dat in Nederland sinds februari al bijna 2000 meeuwen waren bezweken aan de vogelgriep. Vooral kokmeeuwen worden het slachtoffer. Ook in andere Europese landen waart de ziekte rond onder wilde vogels. Het aantal dode dieren loopt snel op.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.