Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Rijke landen tonen geen ambitie om CO2-uitstoot serieus te verminderen'

  •    •  
26-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
overstroming

© Pixabay

Lees hieronder de gehele reactie van Oxfam Novib:

Landen moeten ervoor zorgen dat tegen 2030 de gezamenlijke uitstoot met ten minste 45% is verminderd. Uit het VN-rapport van blijkt echter dat ondanks de ingediende gecombineerde klimaatplannen de emissies nog steeds laten oplopen met 10,6%”
Onze planeet stevent af op een catastrofale wereldwijde temperatuurstijging van 2,5 graden Celsius.  Wetenschappers waarschuwen al geruime tijd dat we bijna geen tijd meer hebben om de wereldwijde opwarming tot 1,5 graad Celsius te beperken. Mensen over de hele wereld, met name in armere landen, worden door extreme droogte en enorme overstromingen uit hun huizen verdreven. Dit is het directe gevolg van de klimaatcrisis.

Ook Nederland en de EU doen niet genoeg, tijdens de klimaattop afgelopen jaar spraken landen af om allemaal hun inzet te verhogen zodat het 1,5 graden doel in beeld blijft. Echter deze week onderhandelde Minister Jetten met de Europese klimaatministers over de EU inzet voor de aankomende klimaattop, maar het bod van de EU blijft haperen op 55% reductie in 2030.  Dat is niet goed genoeg, de eerlijke EU-bijdrage om de 1,5 graden te halen is 65%. Dit zwaktebod van de EU zet niet alleen het 1,5 graden doel op scherp maar ook een goede uitkomst van de klimaattop in november.

Bron: Oxfam Novib

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.