Rijk wil meer greep krijgen op medicijnresten in water
• 04-08-2005
• leestijd 1 minuten
© water
Het Rijk onderzoekt op welke manier het resten van medicijnen in oppervlakte- en drinkwater kan terugdringen. Dat heeft staatssecretaris Van Geel (VROM) donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.
De ministeries van VROM, Landbouw, Volksgezondheid en Verkeer en Waterstaat hebben een werkgroep in het leven geroepen, die in 2006 voorstellen zal doen voor de aanpak van (dier)geneesmiddelen in het water. Het Rijksinstituut voor Integraal Zoetwaterbeheer en Afvalwaterbehandeling (RIZA) constateerde vorig jaar na onderzoek van 2000 tot 2003 dat resten van medicijnen en hormoonverstorende stoffen ,,wijd verspreid'' in doorgaans lage concentraties in het (open) water voorkomen.
De RIZA-onderzoekers stelden dat het grootste deel van de restanten medicijnen en hormoonverstorende stoffen bij de zuivering van het water voor drinkwater eruit gehaald wordt. Ook Van Geel meent dat het risico van deze resten ,,verwaarloosbaar klein'' is. De hoeveelheden werkende stoffen ligt ,,zeer ver'' beneden dat wat nodig is om effect te hebben. Wel vindt de staatssecretaris dat het probleem serieus genomen moet worden.
De werkgroep bekijkt nu via welke routes de stoffen in het water terechtkomen en welke weg het meest efficiënt is aan te pakken. Volgens het RIZA komen de resten geneesmiddelen voornamelijk in het watersysteem terecht via ontlasting van dieren en mensen. Vaak is dat ook zo bedoeld: nadat de medicijnen hun werk hebben gedaan, plassen mensen en dieren de niet gebruikte deeltjes uit hun lichaam.
Bron: ANP