Meer dan 100 jaar geleden waren er tientallen rietsnijders in het Naardermeer. Tegenwoordig is Wouter Slors degene die het riet snijdt in het natuurgebied. Hij doet dat al vanaf 1994.
Bron van inkomsten
Het Naardermeer is ooit aangekocht met onder andere geld dat vrijkwam uit de verkoop van riet. "Door de verkoop van riet en door de visserij bracht het Naardermeer zelf voldoende geld op om de lening af te lossen", aldus Natuurmonumenten.
Handmatig
De rietsnijders hebben het landschap gemaakt tot wat het nu is. Zonder hun werk zou het Naardermeer al lang verwilderd zijn. Elke winter wordt het riet gesneden, om het vervolgens te sorteren, schoon te maken en bij elkaar te binden tot bossen. Het is een langdurig en bewerkelijk proces, wat vooral handmatig wordt gedaan.
Topkwaliteit
Het Naardermeerriet is beroemd. Het is van goede kwaliteit, mooi recht en sterk vanwege de schrale grond, en daardoor geliefd bij rietdekkers. Het wordt gebruikt om de kap van molens, bijvoorbeeld in Kinderdijk, en daken van boerderijen en villa´s te dekken.
Het riet in het Naardermeer is eeuwenoud: het vermeerdert zich niet door uitzaaien maar via de wortelstokken. Het riet dat er nu groeit, heeft dus hetzelfde DNA als dat van een paar honderd jaar geleden.