Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Nationale Tuinvogeltelling: ruim 2 miljoen vogels geteld

theme-icon
Natuur
  •    •  
30-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1893 keer bekeken
  •  
Top3

Top 3 Nationale Tuinvogeltelling

© Fotografen RuudSharp, karelbuitenkam

Ook bij de 20e editie van de Nationale Tuinvogeltelling is dit jaar massaal tuinvogels geteld. Bijna 140.000 mensen zagen afgelopen weekend meer dan 2 miljoen vogels. De huismus staat traditiegetrouw op één, gevolgd door de koolmees en de pimpelmees. Vogelbescherming lette dit jaar extra op de groenling, omdat deze al jaren fors afneemt in het stedelijk gebied. Dat beeld wordt in deze Tuinvogeltelling helaas bevestigd.

Vogels kijken steeds populairder

Vogelbescherming Nederland is onder de indruk van het aantal deelnemers bij de Nationale Tuinvogeltelling. De enorme aantallen van de edities tijdens de lockdown zijn dit jaar niet gehaald, maar het aantal tellers is aanzienlijk hoger dan de jaren voor corona. Het is een teken dat vogels kijken steeds populairder wordt en dat mensen steeds meer begaan zijn met de vogels in hun tuin.

Top 3

Net als bij de vorige edities staat de huismus op nummer één. De huismus leeft in groepen, vandaar dat ze qua absolute aantallen met kop en schouders boven de rest uitsteken. De koolmees, op nummer 2, is in de meeste tuinen gezien. Nummer 3 is de pimpelmees, gevolgd door de merel en de vink.

huismus_Fozzje.jpg

© Fotograaf: MarijkeKemps

Extra aandacht voor de groenling

Dit jaar lette Vogelbescherming extra op de groenling, een vinkachtige vogel die graag zaden eet op de voedertafel. In 2008 zagen tellers nog in ruim een kwart van de tuinen de groenling, nu in slechts 5% van de getelde tuinen. Ook het aantal groenlingen per tuin nam behoorlijk af van 4,5 naar minder dan 3. Reden voor de afname lijkt te liggen in het ontbreken van struiken, waar ze graag in broeden. Maar ook de ziekte 'het geel', die vaak via de voedertafels wordt verspreid, lijkt een rol te spelen in de afname. Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek gaan de oorzaken verder onderzoeken. In de tussentijd adviseert Vogelbescherming om de tuinen te vergroenen: vervang bijvoorbeeld de schuttingen door hagen. En als je voert, maak de voederplek één keer in de week goed schoon met heet water.

groenling

Groenling (man)

© Fotograaf Richard Breetveld

De resultaten

De resultaten van de Nationale Tuinvogeltelling 2023:

  1. Huismus - 412.509
  2. Koolmees - 258.553
  3. Pimpelmees - 168.973
  4. Merel - 149.420
  5. Vink - 128.976
  6. Kauw - 126.821
  7. Turkse tortel -91.663
  8. Ekster - 87.956
  9. Houtduif - 87.249
  10. Roodborst -83.385

De telling van deze Nationale Tuinvogeltelling is helaas gesloten, maar voor wie de smaak te pakken heeft, kan het hele jaar meedoen op www.jaarrondtuintelling.nl. En wie nog even terug wil luisteren, in de Vroege Vogels radio-uitzending van afgelopen weekend hebben we live meegeteld!

Bron: Vogelbescherming Nederland

Thema's:

theme-icon
Natuur

Meer over:

nationale tuinvogeltelling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.