'Restwarmte Rijnmond voldoende voor verwarming huishoudens'
• 08-12-2006
• leestijd 1 minuten
De restwarmte van de industrie in de Rijnmond is voldoende om alle Nederlandse gezinnen van warmte te voorzien. ,,Maar het vergt wel investeringen en overheidsbeleid'', stelde Bernard Fortuyn, binnen Siemens Nederland verantwoordelijk voor energie, donderdag. Het hergebruik van restwarmte via bijvoorbeeld stadsverwarming bespaart energie.
De Siemens-directeur pleitte bij de presentatie van de jaarcijfers voor wetgeving die lozing van herbruikbare warmte sterk aan banden legt. ,,Nog altijd gaan grote hoeveelheden warmte ongebruikt de lucht in, die een veel betere bestemming kunnen krijgen'', aldus Fortuyn. In Nederland gebruikt 5 procent van de huishoudens stadsverwarming. In de Rotterdamse haven, in theorie goed voor 8000 megawatt restwarmte, zijn al verschillende projecten waarin bedrijven zoals Shell deze warmte benutten.
De ontwikkelingen in de sector staan op een laag pitje in afwachting van de behandeling van Warmtewet. Huishoudens en kleine bedrijven die aangesloten zijn op stadsverwarming kunnen niet, zoals eigenaren van een cv-ketel, zelf hun energieleverancier kiezen. Deze wet moet hen beschermen tegen te hoge tarieven en onredelijke leveringsvoorwaarden. Energiebedrijven vrezen dat de wet hun tarieven sterk aan banden legt, waardoor zij onvoldoende rendement kunnen halen en investeringen in stadswarmte achterwege zullen laten.
De Nederlandse dochter van het Duitse elektronicaconcern verdubbelde in het eind september afgesloten boekjaar de nettowinst tot 127,4 miljoen euro. De omzet steeg met 9 procent tot 1,5 miljard euro. Het concern, dat zich naast energie onder meer bezighoudt met medische technologie, telecommunicatie en beveiliging, profiteerde van de aantrekkende economie en eerdere efficiencymaatregelen.
Bron:ANP