Minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken wil dat organisaties die zich schuldig maken aan verstoringen van politieke bijeenkomsten daar stevig over worden onderhouden. Eventueel moeten zij gekort worden op hun overheidsubsidie.
Een woordvoerder van Greenpeace liet weten dat de mileuorganisatie geen subsidie van de overheid ontvangt. ,,Verder willen wij heel graag een gesprek over de veiligheid van CDA-congressen én over de veiligheid van kerncentrales.''
Remkes zei dat dinsdag in het wekelijkse vragenuurtje naar aanleiding van een actie van milieuorganisatie Greenpeace tijdens het CDA-verkiezingscongres zaterdag. Leden van Greenpeace, die wilden protesteren tegen het kernenergiestandpunt van het CDA, wisten tijdens een toespraak van fractieleider Maxime Verhagen tot het podium door te dringen. Ze waren het gebouw binnengekomen via een achterdeur.
Remkes sprak van maatschappelijk volstrekt onverantwoord gedrag. De minister, die naar het vragenuurtje was gehaald door onafhankelijk Kamerlid Gonnie van Oudenallen, zal de kwestie bespreken met departementen waarvan Greenpeace subsidie ontvangt, kondigde hij aan.
Remkes vindt beveiling van partijcongressen en andere politieke bijeenkomsten in de eerste plaats een zaak van de organisatoren zelf en van de lokale politie. De diplomatieke beveilingingsdienst DKDB is alleen verantwoordelijk voor de veiligheid van daar aanwezige politici. Op het CDA-congres zaterdag was de veiligheid van premier Jan Peter Balkenende en Verhagen volgens Remkes niet in gevaar.
De minister verklaarde zich bereid organisatoren van verkiezingsbijeenkomsten te adviseren over veiligheidsrisico's. Hij zal contact opnemen met de partijvoorzitters. Remkes tekenende aan dat het uitsluiten van alle risico's niet mogelijk is, tenzij er exorbitante maatregelen worden getroffen, waarbij congreszalen in bunkers veranderen.