Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rekenkamer Utrecht spreekt zich uit over groenbeleid

  •    •  
11-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Utrechtse Heuvelrug door Monterosa

Het groenbeleid in Utrecht is in de afgelopen jaren niet goed terechtgekomen. Dat meldt de Rekenkamer Utrecht op basis van eigen onderzoek over het tijdvak 2017-2023. Het openbare groen is toentertijd niet meegegroeid met de groei van de stad. Er te weinig geld voor planners en geen duidelijkheid voor uitvoerders.

Rekenfout in groenbeleid

De ambitie van de gemeente is om het openbare groen tot 2040 te laten toenemen met 700 hectare en 60.000 bomen. Maar gebleken is dat Utrechters de afgelopen jaren juist minder openbaar groen in hun directe leefomgeving hebben gekregen, stelt de Rekenkamer.

Want hoewel de hoeveelheid groen met 30 hectare steeg, nam het gemiddeld aantal vierkante meters openbaar groen per huishouden tussen 2017 en 2023 af van ruim 68 naar 65,5. Dat kwam doordat het aantal huishoudens sterker toenam (+6,8 procent) dan de hoeveelheid groen (+2,5).

Duidelijker en effectiever groenbeleid

De Rekenkamer geeft een aantal aanbevelingen om de situatie recht te trekken. Zo moet het groenbeleid realistischer en minder versnipperd worden en moet er goed worden gekeken naar de financiering.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.