Vroege Vogels

‘Reken wetenschappers stikstofaanpak niet aan’

  •  
05-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Stikstofindicator

Stikstofindicator

© Jeannette Parramore

De wetenschap moet in vrijheid onderzoek kunnen doen, scenario's schetsen en adviezen kunnen uitbrengen, zoals in het stikstofdossier. Het is aan de politiek om op basis van de feiten keuzes te maken. Dat zei minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs en Wetenschap) in het programma Buitenhof. "Leg de verantwoordelijkheid niet bij de wetenschap."

De wetenschap is relevant voor discussies die in het kabinet worden gevoerd, zei Dijkgraaf, die voor zijn overstap naar het kabinet zelf wetenschapper was. Hij doelde onder meer op de discussies over stikstof, klimaat en energie. "De feiten die onder deze ingewikkelde dossiers liggen, zijn heel erg belangrijk."

Richting in het Stikstofdossier

De wetenschappelijke onderbouwing in het stikstofdossier wordt door onder meer een aantal fracties in de Tweede Kamer en een aantal betrokken (agrarische) partijen in twijfel getrokken. Of die twijfel terecht is, liet hij in het midden, maar Dijkgraaf benadrukte dat de wetenschap de feiten zo goed mogelijk presenteert en scenario's schetst. "Het geeft ook richting, maar dan is het aan de politiek om te kijken welk pad we willen bewandelen. Is het begaanbaar en hoe kunnen we mensen daarbij betrekken."

De uiteindelijke politieke keuzes moeten wetenschappers niet worden aangerekend. "Zij moeten in vrijheid een onderwerp kunnen bestuderen, zij moeten daar in vrijheid onderling over praten en in vrijheid uiteindelijk die adviezen kunnen geven. En soms zijn die natuurlijk pijnlijk."

Bron: ANP

Meer over:

stikstof
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.