© ac. Clewits
De regenbuien van de afgelopen dagen hebben enigszins geholpen tegen de droogte waar Nederland dit voorjaar mee te maken heeft. Het landelijke gemiddelde neerslagtekort is wat afgenomen, naar net onder dat van de vijf procent droogste jaren. Dat staat in de droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Watermanagement.
Vooral in gebieden die voor water helemaal afhankelijk zijn van regenval blijft de droogte een probleem voor de landbouw en de natuur. In het zuidoosten van het land viel minder regen dan elders en dat is daar goed te merken. In het zuiden blijft de grondwaterstand laag.
De regen verlicht sommige situaties, maar de maatregelen worden nog niet zo snel losgelaten. In het weekend kregen een aantal waterschappen te maken met veel dode vissen in het water. Dat kwam doordat het zuurstofpeil in het opwarmende, laagstaande water te gering werd. Waar het flink heeft geregend is dat probleem weer verholpen. In laaggelegen delen van Nederland spoelen Rijkswaterstaat en de waterschappen rivieren en kanalen extra door om de waterkwaliteit op peil te houden.
In delen van Nederland geldt nog steeds een sproeiverbod. Verder verhoogde Rijkswaterstaat onlangs het peil in het IJsselmeer en het Markermeer, zodat waterschappen meer water uit het IJsselmeer kunnen aanvoeren om de droogte te bestrijden. Rijkswaterstaat verhoogt het peil voorlopig niet verder. Als het peil verder omhooggaat, zouden broednesten in gevaar komen.
De hoogheemraadschappen van Delfland en Rijnland hebben veendijken gecontroleerd op scheuren door de droogte. Alle dijken bleken ondanks de droogte nog in orde.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.