Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Reekalf thuis tussen de koeien

  •  
23-10-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
122 keer bekeken
  •  
Een reekalf van anderhalf jaar oud, dat is verstoten door de kudde loopt de laatste weken tussen de koeien in een natuurgebied bij Bergen op Zoom. De dames hebben het bokje gek genoeg geaccepteerd.
Volgens boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap, die het fenomeen ontdekte, behandelen de koeien het ree als hun eigen kalfje. Sterker nog, het ree past zich qua gedrag ook aan, aan de kudde. Normaal zijn reeën in Nederland nachtdieren, maar dit dier laat zich gewoon overdag zien.

Broertje

Even verderop in het bos leeft het broertje van dit reekalf, die ‘den anderhalve’ wordt genoemd, omdat hij aan een zijde een half gewei heeft. Broerlief heeft zich niet laten verjagen door de andere reeën van de kudde. Het adoptiereekalf zal het uiteindelijk zelf moeten uitzoeken, want de melkkoeien gaan 1 november weer op stal.
Algemene informatie over reeën van de Zoogdiervereniging:
Uiterlijk
Het ree (Capreolus capreolus) is wat grootte betreft te vergelijken met een grote herdershond. Het ree komt voor in bijna geheel Europa. Een mannetjes ree heet bok, een vrouwtje geit, een jong een reekalf en een groep een sprong. Het heeft een zandgele tot roodbruine vacht in de zomer die in de herfst langer wordt en verkleurt tot grijsbruin. De keel is lichter van kleur en het achterwerk is witgeel wat in de winter het duidelijkst zichtbaar is. Deze vlek wordt spiegel genoemd en door het ontbreken van een staart bij reeën is deze zeer opvallend. Kalveren hebben donkere en lichte vlekken op hun vacht. De neus is zwart en de kin wit. Reeën hebben grote donkere ogen en grote oren. De poten zijn slank.

Leefgebied

In Nederland komt het ree vrijwel overal voor, in het westen iets minder dan in het oosten. Op Ameland en Terschelling is het ree geïntroduceerd. In de Tweede Wereldoorlog was de stand drastisch afgenomen, maar deze is inmiddels weer hersteld.
Het ree leeft in bosachtige streken met open plekken en aangrenzende velden, maar ook in heidevelden, rietvelden, duinen en akkerbouwgebieden. Het ree is een cultuurvolger en past zich gemakkelijk aan cultuurlandschap aan. Voorwaarde is dat er voldoende voedsel, dekking en rust aanwezig is. Hij heeft een voorkeur voor het overgangsgebied van loofbos naar open terrein, om er dekking te zoeken, te rusten en te herkauwen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.