Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ree schrikt van blauwe reiger | Zelf Geschoten

  •  
27-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3595 keer bekeken
  •  

Help! Wie ben jij? Dit jonge ree schrikt zich een hoedje van de blauwe reiger die stokstijf aan de waterkant staat. Beide dieren maken zich snel uit de voeten. Gefilmd door Erik Kruise in Diependal.

Niet goed gezien 

Vind je het gek dat het ree de blauwe reiger zo lang niet zag? Dat kan komen doordat reeën maar in beperkte mate kleuren zien, Contrast kunnen ze wel goed zien. Dit zorgt ervoor dat ze in het donker beter kunnen zien dan mensen. Maar als je doodstil staat, heeft het ree meer moeite om je te herkennen. Beweging alarmeert het dier wel.

Ree komt op honden af 

Iets soortgelijks gebeurt in onderstaande video: tijdens een wandeling komt Gerwin Kets een groepje reeën tegen. “Plotseling maakt één van de reeën zich los van de groep en komt al blaffend naar mij en mijn honden toe rennen. Niet een klein stukje, maar all the way!” schrijft Kets. “Ik was vooral bang dat mijn honden erop af zouden proberen te gaan. Gelukkig waren die minstens zo verbouwereerd als ik.”

Een soortgenoot? 

We lieten de video aan deskundige Herzo van der Wal van Stichting Kenniscentrum Reeën zien. Herzo denkt dat de jonge reebok komt kijken of dit een verloren gewaande soortgenoot is. “Een ree ziet slecht”, legt Herzo uit. Als de filmer stilstond, leek hij misschien vanaf de grote afstand op een boomstam, en de honden op soortgenoten. Het ree kan wel beweging zien, en probeerde mogelijk contact te leggen. Dat moet hij doen door dichterbij te komen en de aandacht te trekken door te blaffen.

Hiermee hoopt het reebokkalf dat zijn soortgenoot op hem reageert. “Als dat niet gebeurt, treedt een andere fase in: Het dier wordt voorzichtig en gaat om de 'mogelijke' soortgenoten heen lopen om zo geluiden, beweging en geur waar te nemen. Het resultaat daarna is toenaderen of het 'gevaar' afschudden,” schrijft Herzo. Een andere verklaring zou zijn dat het ree door mensen is opgevoed en daardoor toenadering zoekt. Maar omdat het dier er gezond uitziet, lijkt dit Herzo niet aannemelijk. 

Meer over:

ree, blauwe reiger
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.