Ree (-Overflakkee)
• 29-04-2008
• leestijd 1 minuten
In 1994 werd het zuiden van Nederland opgeschrikt door hoogwater en overstromingen. Toch was het niet alleen rampspoed en verderf. De natuur reageerde in het algemeen positief en soms zelfs verbluffend op de overstromingen en de gevolgen ervan: er werd als het ware nieuw leven in het systeem gebracht. Veel planten en dieren reageerden snel op de nieuw ontstane biotopen en konden zich vestigen. Tal van plantensoorten vestigden zich op de grind, zand- en kleiafzettingen.
Zo ook in het gebied
Kwaade Hoek
, een kustgebied in Zuid-Holland, 300 km van het destijds overstroomde gebied. Boswachter Jan de Roon van Natuurmonumenten zag het gebied in een jaar compleet veranderen: in de lente van 1995 werd het gebied plotseling bedekt door een groene gloed. Het sliblaagje dat het hoge water had meegebracht zorgde voor een volledig nieuwe en zeer diverse begroeiing: lepelblad, zeewolfsmelk, blauwe zeedistel, zeewinde, zeevenkel, gele hoonpapaver, zeealsem en strandbiet.
Dit ‘groene strand’ wordt inmiddels ook graag bezocht door allerlei soorten kustvogels en in de schemer worden regelmatig ook reeën gespot.