In natuurgebied Planken Wambuis gaat Natuurmonumenten heide plaggen om het leefgebied van de zeer zeldzame lentevuurspin te verbeteren. De werkzaamheden vinden plaats in een voormalig stuifzandgebiedje, de Kelderbergen. Enkele zandhellingen worden weer open gemaakt. De spin heeft open zand nodig om in het voorjaar op te warmen.
Zonder beheer groeit een stuifzandgebied dicht. De afgelopen jaren heeft Natuurmonumenten al jonge dennen verwijderd om het gebied open en schraal te houden. Nu gaan we plaggen om de op het zuiden gelegen voormalige zandhellingen weer open te maken. Hierdoor ontstaan er meer droge warme plekjes. Naast de lentevuurspin profiteren ook soorten als zandhagedis, graafbijen, graafwespen en zandloopkevers. Natuurmonumenten hoopt dat ook de Kleine Heidevlinder terugkeert na de plagwerkzaamheden.
De lentevuurspin is een van de opvallendste Nederlandse spinnen. De mannetjes hebben een oranjerood achterlijf met zwarte stippen. De poten zijn zwart met witte haarringen. De spin is ongeveer een centimeter groot. De spin leeft ondergronds in een zelfgemaakte schacht. Het vrouwtje komt er zo goed als nooit uit en wordt dus ook bijna nooit gezien. De opvallende mannetjes gaan in het voorjaar zwerven om een vrouwtje te vinden. De spinnen eten o.a. kevers, duizendpoten, mieren en andere spinnen.
De lentevuurspin is zeer zeldzaam in Nederland. De soort komt vrijwel uitsluitend voor op de zuidelijke Veluwe. Ook in Noord-Limburg zijn enkele waarnemingen gedaan.