Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Red de vogels van de Rode Lijst!

  •  
17-05-2006
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_185516.jpg
16 mei 2006 overhandigde leerlingen van de basisschool Roncalli uit Velp samen met Adri de Gelder, directeur van Vogelbescherming Nederland, het manifest Red de vogels van de Rode Lijst! aan de voorzitter van de Vaste Commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, mevrouw Schreijer – Pierik. De kinderen willen ook als ze volwassen zijn nog kunnen genieten van een rijk vogelleven in eigen land. Vogelbescherming Nederland heeft beschreven welke concrete maatregelen nodig zijn en doet daarbij een appèl op de politiek.
Van de 180 broedvogelsoorten in ons land staan er 78 op de Rode Lijst van bedreigde vogels. De lijst, die om de tien jaar geactualiseerd wordt, is nog nooit zo lang geweest. In de nabije toekomst dienen de leefomstandigheden voor veel vogels verbeterd te worden, waardoor zij niet langer bedreigd zullen zijn. Vogelbescherming Nederland en de Nederlandse jeugd hopen dat bij de eerstvolgende herziening in 2014, de lijst daarom korter zal zijn. De Velpse schooljeugd vindt dat de overheid daar samen met Vogelbescherming Nederland voor moet zorgen. Hiervoor voerden ze in Den Haag actie. Om dit kracht bij te zetten demonstreerden de kinderen met levensgrote spandoeken, waarop alle bedreigde vogels te zien zijn.
Op Het Plein schilderden ze tevens actieposters voor de Rode Lijstcampagne. Dit is tevens de start van een posterwedstrijd die de natuurclub WILDzoekers voor dit doel organiseert, onder jongens en meiden van 8 tot 16 jaar.
Vogels als graadmeter
Vogels zijn goede graadmeters voor de kwaliteit van natuur en milieu. De Rode Lijst van Nederlandse broedvogels geeft ons dus inzicht in hoe de natuur er voor staat. Met vogels in verschillende typen leefgebied in ons land gaat het niet goed. Zo staan niet minder dan 22 soorten vogels van het boerenland op de Rode Lijst. Soorten als grutto, veldleeuwerik en patrijs zijn de afgelopen jaren in aantal achteruit gehold. Ook in moerassen hebben veel soorten het moeilijk (b.v. purperreiger, zwarte stern), terwijl sterns en plevieren geschikte broedplaatsen ontberen langs de Nederlandse kust. Zelfs in onze stedelijke omgeving verdwijnen soorten als huismus en huiszwaluw, als gevolg van de ontgroening en ontrommeling van dorpen en steden.
Meer natuur voor bedreigde vogels
Vogelbescherming Nederland werkt er hard aan om de volgende Rode Lijst in 2014 korter te laten zijn dan de huidige. Om dit te kunnen bereiken doet de organisatie ook een dringend beroep op de overheid. Het motto daarbij is: meer natuur voor bedreigde vogels.
Grote natuurgebieden dienen in stand gehouden, uitgebreid en met elkaar verbonden te worden. Ook moeten er nieuwe natuurgebieden bijkomen. Grote natuurgebieden zijn belangrijk voor biodiversiteit en herbergen veel vogelsoorten, waaronder hele kwetsbare soorten of vogels die veel ruimte nodig hebben.
Tevens zorgt het stimuleren van meer natuurlijkheid voor verbetering van de kwaliteit van de natuur. In bepaalde gebieden dient dynamiek van wind en water weer mogelijk te worden. En dienen natuurlijke processen ook op kleine schaal, in oude en nieuwe cultuurlandschappen, te worden bevorderd.
Vogelbescherming Nederland vraagt aan de overheid om in de nabije toekomst, in samenwerking met diverse partijen, concrete maatregelen te treffen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor