Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recyclingbedrijven kunstgras overtreden structureel milieuregels

  •  
12-09-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Kunstgras

© Bron: Pixabay

Er zijn grote problemen met de recycling van kunstgrasvelden, zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. De velden liggen torenhoog op bedrijfsterreinen zonder de juiste vergunning, worden doorverkocht aan particulieren en gedumpt in het buitenland.
De bedrijven TUF en Vink, die zich als enige in ons land bezighouden met de recycling van de kunstgrasvelden, overtreden structureel verschillende wettelijke bepalingen en milieuregels. Dat blijkt uit ambtelijke stukken die ZEMBLA na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) in bezit heeft.
Volgens voormalig milieuofficier en bijzonder hoogleraar milieurecht Biezeveld is dit “moedwillig de zaak vervuilen ter wille van winst”. De toezichthouders gedogen het omdat ze niet weten “waar ze anders met het afval naar toe moeten”.

Kosten voor recyclen

Gemeenten betalen tussen de 10 duizend en 20 duizend euro per veld voor verwerking en recycling. Afvalverwerkingsbedrijf Vink in Barneveld, dat onder andere vervuilde kunstgrasmatten opslaat en verwerkt, is al meer dan een jaar in overtreding, zo blijkt uit bezoekverslagen van de Omgevingsdienst van Gelderland. De Omgevingsdienst constateerde vorig jaar “illegale uitbreiding” van het bedrijfsterrein in Barneveld en “illegale activiteiten zonder omgevingsvergunning”. Het gaat dan onder meer om de opslag van enkele miljoenen kilo’s vervuilde kunstgrasmatten “op niet vergunde plekken” en “het op de bodem brengen van afvalstoffen”.
Ambtenaren spreken van “ernstige overtredingen” en vragen de provincie om in te grijpen omdat Vink “calculerend gedrag” vertoont en “gewoon doorgaat”. De provincie gedoogt de overtredingen echter, zo blijkt uit een brief eind juni aan Vink, omdat ingrijpen “de continuïteit van het afvalproces in gevaar brengt en de bedrijfsbelangen van Vink aanmerkelijk schaadt.”
Lees het hele artikel op ZEMBLA met meer over justitie, dwangsommen en Cruyff Courts. Bekijk ook de eerste beelden uit de uitzending ‘De kunstgrasberg’ .
Bron: ZEMBLA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.