Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Recordaantal zeehonden opgevangen in Nederland

  •    •  
02-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
103 keer bekeken
  •  
zeehond

© Anne van Rijn

Sinds januari zijn er 38 zeehonden binnengebracht bij de grote Nederlandse opvangcentra. Dat is een recordaantal, aangezien dat er in heel 2023 slechts 40 waren. Een groot deel daarvan zijn verstikkingen. "Dat zal ook nog wel flink oplopen dit jaar," zegt strandingscoördinator Emmy Venema van opvangcentrum Pieterburen.

De drie Nederland opvangcentra voor zeehonden in nood, Pieterburen, A Seal en Ecomare, zien steeds vaker zeehonden die verstrikt geraakt zijn in netten. Ook zijn er veel zeehonden die last hebben van zwerfafval. Het meest hartverscheurende geval van de voorbije maanden was een zeehond met een nylondraad gewikkeld rond zijn nek en flipper. "Zo'n draad in de nek kunnen we vaak wel behandelen omdat daar veel vet zit. Dat zit niet om de flipper. Om die reden moesten we deze zeehond dan ook laten inslapen."

Toename in verstrikking bij zeehonden

Ook zagen medewerkers van Pieterburen dit jaar zeehonden verstrikt in een frisbee, een deksel van een plastic ton, een aardappelzak en een T-shirt. De oorzaak voor de toename aan verstrikkingen, is niet helemaal duidelijk. Mogelijk komt het door het vele zwerfvuil in zee dat bij onstuimig weer loskomt van de bodem.

Ook andere factoren kunnen meespelen, aldus zeehondenonderzoeker Sophie Brasseur van de Wageningen Universiteit. In de afgelopen jaren is het gebruik van de Noordzee voor scheepvaart en windmolenparken aanzienlijk toegenomen, waardoor er minder ruimte is voor de zeehond. Vooral de gewone zeehond lijkt daar last van te hebben.

Populatie zeehonden daalt door vertrikking

Aanwijzingen voor ziektes onder de zeehondenpopulatie zie Brasseur niet. Die zouden namelijk ook effect kunnen hebben op een verandering in gedrag bij de populatie. "Maar daar hebben we nog geen goed onderzoek naar gedaan, dus dat moet nog wel gebeuren."

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de zeehondenpopulatie in Nederland niet zomaar daalt. Dat zou ook gevolgen voor ons ecosysteem kunnen hebben. "De zeehond is een van de grootste predatoren", aldus onderzoeker Brasseur. "Hij eet allerlei soorten vis, die anders niet gegeten worden. Hij heeft ook geen natuurlijke vijanden. Ze zorgen dus voor evenwicht in het systeem."

Bron: NOS

Meer over:

zeehonden
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor