Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rechter spreekt zich uit over toekomst spieringvisserij

  •    •  
15-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1591 keer bekeken
  •  
voedseloverdracht_visdiefjes_5ce1279853dc3_medium

Visdieven

© Elshout-Natuurfotografie

Het wordt gezien als de ‘sleutelsoort’ in het IJsselmeer en Markermeer. De spiering is belangrijk voedsel voor baars en snoekbaars en voor visetende vogels als de aalscholver, zwarte stern en visdief. Maar de kleine vis gaat sinds de jaren negentig sterk achteruit. Daarom mag er al jaren niet meer op de spiering worden gevist in het IJsselmeer.

De verbazing was dan ook groot toen het ministerie van LNV eind 2021 juist vergunningen verleende voor spieringvisserij op enkele plekken in de Waddenzee. De komende week spreekt de rechter zich uit in de bodemprocedure die Vogelbescherming tegen het ministerie heeft aangespannen. Als Vogelbescherming gelijk krijgt dan gaan de vergunningen van tafel en is het naar verwachting einde oefening voor de spieringvisserij in Nederland.

spiering_vismigratie.jpg

Nesten

Ecoloog Jan van der Winden schreef in opdracht van Vogelbescherming een contra-expertise bij de Natuurtoets van de vissers. Uit zijn onderzoek met camera’s bij nesten blijkt dat de spiering cruciaal voedsel is voor de visdief. Ook vogelsoorten als de zwarte stern en de aalscholver zijn zeer afhankelijk van het kleine visje. In Vroege Vogels spreken we met Van der Winden.

7ff19f790dbf82bd8419538817f3e2ca

Visdief

© Kanjer

Komkommer

De spiering wordt ook wel het 'komkommervisje' genoemd. Deze naam dankt hij aan zijn geur: de vis ruikt sterk naar komkommer. Beroepsvissers vissen naast aal, baars en snoekbaars gericht op spiering in het IJsselmeer. De spiering wordt vooral geëxporteerd naar Frankrijk en Spanje, waar de vis veel gegeten wordt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.