Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rechter: Maleisisch houtkeurmerk niet duurzaam

  •  
21-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
TropischeBos.jpg
De rechter verbiedt staatssecretaris Atsma het Maleisisch houtkeurmerk MTCS op te nemen in het Nederlandse duurzame inkoopbeleid. Dit is de uitslag van een kort geding dat Greenpeace, ICCO, Milieudefensie en het Nederlands Centrum voor Inheemse Volken hadden aangespannen tegen de staat.

Goed nieuws voor bossen

De uitspraak van de rechter is goed nieuws voor de bossen en inheemse volken in Maleisië. Het houtkeurmerk voorkomt namelijk niet dat er grootschalige ontbossing plaatsvindt en de rechten van inheemse volken worden geschonden. Dat het keurmerk niet duurzaam is, oordeelde eerder ook al de onafhankelijke toetsingscommissie TPAC, in het leven geroepen door de overheid.
Atsma moet oordeel College van Beroep afwachten
MTCC, de organisatie achter het houtkeurmerk, ging in beroep tegen het oordeel van de toetsingscommissie. Op 5 augustus vindt bij het College van Beroep een hoorzitting plaats over deze zaak. Staatssecretaris Atsma negeerde het advies van zijn eigen commissie en wilde deze procedure niet afwachten. Hij maakte zelf afspraken met MTCC op grond waarvan hij het houtkeurmerk vervolgens per 1 juli 2011 wilde goedkeuren.
Dat mag hij dus nu niet. De rechter oordeelde dat ‘niet kan worden aangenomen dat MTCC zodanige maatregelen heeft genomen dat daarmee de door TPAC geconstateerde bezwaren tegen MTCS zijn opgeheven.’ De president van de Rechtbank wijst er in zijn vonnis verder op dat de toetsing door onafhankelijke deskundigen er juist voor is bedoeld om de toetsing te laten plaatsvinden zonder enige politieke lading. De afspraken van de staatssecretaris met MTCC zijn volgens de rechter bovendien niet onderbouwd aan de hand van enig bewijsstuk.
Onderzoeksrapport: MTCS is niet duurzaam
Een nieuw onderzoeksrapport op basis van satellietbeelden van Greenpeace, ICCO, Milieudefensie, WNF en NCIV maakt wederom inzichtelijk dat het keurmerk geen garantie biedt tegen kaalkap en schending van mensenrechten. En dus niet duurzaam kan worden genoemd.
‘Het accepteren van MTCS is niet alleen slecht nieuws voor de bossen van Maleisië, maar trekt ook de geloofwaardigheid van het duurzame inkoopbeleid van Nederland in twijfel’, zegt campagneleider Hilde Stroot van Greenpeace. MTCC stelt cruciale gegevens niet beschikbaar en verstrekt onjuiste informatie, zo blijkt uit het rapport.
De nieuwe satellietfoto’s laten onder meer zien dat in de periode 2007-2010 grote stukken bos verdwenen zijn die duurzaam beheerd zouden moeten zijn volgens MTCC. De staatssecretaris vertrouwde op het moment van het maken van de afspraken met MTCC ten onrechte op de gegevens die deze organisatie zelf leverde.
Bron: Milieudefensie

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor