Rechter buigt zich over 'vieze Veerkades'
• 05-04-2006
• leestijd 2 minuten
Ongeveer één jaar nadat Milieudefensie en bewonerscomité Verboden Doorgang de gemeente Den Haag aanschreven om de ongezonde lucht op de Amsterdamse Veerkade en Stille Veerkade schoon te maken, buigt de rechtbank zich woensdag 5 april over hun eisen. De eisers beroepen zich op de Europese regels voor luchtkwaliteit, die onder meer stellen dat overheden alles moeten doen wat redelijkerwijs haalbaar is om te zorgen dat de lucht aan de normen voldoet.
Volgens metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) was het in 2005 nog ongezonder op de Veerkades dan in 2004: op 89 dagen was er een overschrijding van de fijnstofnormen (roet), negen dagen meer dan in 2004. Het wettelijke maximum is 35 dagen. Ook de concentraties stikstofdioxide zijn veel te hoog. Eén van de eisen van Milieudefensie en de bewoners is al ingewilligd: de streekbussen zijn van de Veerkades gehaald. Over de andere eisen moet de rechtbank beslissen: het weren van vrachtverkeer na 11.30 uur en het afsluiten van de op- en afritten tussen de Utrechtse baan en het Prins Bernardviaduct, zodat de Veerkades niet langer worden misbruikt als doorgaande verkeersroute.
Bewonersgroepen uit diverse steden in Nederland volgen de zaak nauwlettend. Joris Wijnhoven, campagneleider Verkeer van Milieudefensie: 'Met deze rechtszaak experimenteren wij met de reikwijdte van de luchtkwaliteitsregels. Als het lukt om schone lucht op de Haagse Veerkades af te dwingen, dan komen er zeker elders soortgelijke rechtszaken tegen onwillige gemeentebesturen.' Ook tegen minister Peijs loopt een rechtszaak om via een dwangmaatregel de lucht schoon te maken op stedelijke ringwegen door het verlagen van de maximumsnelheid.