Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rechter bepaalt: afschieten edelherten in Oostvaardersplassen mag

  •  
02-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
167 keer bekeken
  •  
Grote grazers in de Oostvaardersplassen

© Grote grazers in de Oostvaardersplassen - Fotograaf: vrvogel1942

De Stichting Faunabeheereenheid Flevoland mag doorgaan met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. De provincie Flevoland gaf daar terecht toestemming voor, heeft de voorzieningenrechter van de Raad van State bepaald.

Dierenorganisaties Dierbaar Flevoland en de Stichting Fauna4Life wilden dat de rechter er een stokje voor zou steken. Die heeft echter besloten dat dat niet nodig is, onder andere omdat afschot van de grazers bijdraagt aan het herstel van de biodiversiteit in het beschermde vogelreservaat.

Doelstand niet gehaald 

In de Oostvaardersplassen is ruimte voor zo'n 500 edelherten, maar het lukt gebiedsbeheerder Staatsbosbeheer niet om die doelstand te halen. Er worden niet genoeg herten afgeschoten en er worden elk jaar veel jonge dieren geboren. Om die reden is afgelopen najaar besloten om met meer jagers zoals die van de Faunabeheereenheid aan de slag te gaan.

Schieten tot 1 mei 

Deze winter moest Staatsbosbeheer 1600 edelherten afschieten, maar nu het opnieuw een zachte winter is geweest wordt dat streefgetal niet gehaald. Er wordt geschoten tot 1 mei, als het broedseizoen van de vogels begint.

Verdere procedures 

In 2020 gaf de Raad van State al toestemming voor het afschieten van edelherten. De dierenorganisaties gingen daar niet mee akkoord en zijn een bodemprocedure begonnen. Het zal zeker nog tot na 1 mei duren voordat die zaak wordt behandeld.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.