Recent bevestigde waarnemingen door deskundigen van Vogelwacht Uden duiden erop dat zich het afgelopen voorjaar een koppeltje raven in de Maashorst heeft gevestigd. Volgens Leo Ballering, coördinator voor zeldzame broedvogels van SOVON Nederland, wijst alles erop dat de Maashorst als broedgebied geschikt is voor deze kritische vogels. “De natuurherstelmaatregelen in de natuurkern en bossen lijken hun effect te sorteren”, aldus een enthousiaste Ballering.
Niet verwacht
Het is bijna negentig jaar geleden dat een koppeltje raven voor het laatst in Noord-Brabant heeft gebroed. De populatie is begin vorige eeuw door uitroeiing nagenoeg verdwenen. Het laatst bekende broedgeval was een paartje raven in Mierlo in 1920. De afgelopen decennia zijn er tweehonderd raven op de Veluwe uitgezet. Er zijn zo’n 75 tot 90 broedparen bekend in Nederland, waarvan het merendeel op de Veluwe. “In 2009 en 2010 hebben we tijdens een grootschalige flora- en fauna inventarisatie van de Maashorst maar liefst 131 verschillende vogelsoorten aangetroffen, maar deze soort hadden we nog niet verwacht. Raven zijn zeer kieskeurig in hun gebiedskeuze. Het is dan ook een extra stimulans om door te gaan met het ingezette natuurherstel van de Maashorst”, besluit Leo Ballering.
Kraaiachtigen
Raven behoren tot de kraaiachtigen maar hebben, in tegenstelling tot de zwarte kraai, een zeer dikke snavel. Ook maken ze een veel zwaarder geluid dan de kraaien en roeken. Met een spanwijdte van ruim een meter zijn ze bijna even groot als een buizerd. De raaf is in het verleden veelvuldig belaagd door de mens maar heeft inmiddels een beschermde status gekregen.