Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Rattengif langs Vlaamse wegen

  •  
16-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
bruinerat_pietdriessen.jpg

© Fotograaf: pietdriessen

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft de afgelopen vijf jaar 89.638 kilo rattengif langs allerlei wegen in België uitgelegd. Het giftige lokaas, bestemd om ratten- en muizenoverlast tegen te gaan, is schadelijk voor veel wilde dieren die de vergiftigde dieren eten, zoals vossen, uilen en marters.
Lijden
Het rattengif, of rodenticide, heeft bovendien een uitgestelde werking. Dat betekent dat muizen of ratten die het goedje binnenkrijgen niet direct sterven, maar soms vier tot veertien dagen lijden en sterven aan inwendige bloedingen.
Natuurlijke oplossing
Het grote aantal (voornamelijk bruine) ratten is momenteel lastig milieuvriendelijk te bestrijden in België. Dat komt onder meer omdat de vos, die op ratten jaagt, in het land wordt beschouwd als schadelijk dier. Als de overheid de jacht op de dieren terug zou schroeven, kan de vos een behoorlijke invloed hebben op de rattenpopulatie.
Animal non grata
Momenteel mag de vos bijna het gehele jaar door bejaagd worden in België. De vos heeft zijn ondankbare status te danken omdat er af en toe kippen of ander klein pluimvee gegrepen wordt. Vogelbescherming Vlaanderen heeft bewezen dat dit makkelijk voorkomen kan worden door kippen, ganzen of eenden 's nachts in een afgesloten hok te plaatsen.
8 februari besteedden wij ook aandacht aan dit probleem in onze radio-uitzending. Beluister hier de fragmenten:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.