Vroege Vogels

Ratten en muizen resistenter tegen gif

  •    •  
06-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
rose woelmuis

Rosse woelmuis

© AncoGBfoto

In steeds meer delen van het land worden ratten en muizen resistenter voor giftige bestrijdingsmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek van de Stichting Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en de Wageningen Universiteit, dat werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Regionale verschillen

In het onderzoek werden ruim 2000 knaagdieren onderzocht. De meeste daarvan waren bruine ratten en huismuizen. Van de huismuizen bleek 38 procent resistent tegen gif en van de bruine ratten was dat 17 procent.

Deze cijfers zijn landelijke gemiddelden. Op regionaal niveau zien de onderzoekers verschillen. In sommige regio’s werden alleen resistente ratten gevonden, in andere regio’s helemaal geen. Hetzelfde geldt voor onderzochte muizen.

Gecertificeerd

Het gevolg van resistentie is dat de knaagdieren minder effectief te bestrijden zijn. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Vivianne Heijnen stuurde het rapport deze week naar de Kamer. Ze benadrukt hierbij het belang van monitoring, preventie en bestrijding zonder chemische middelen.

Per januari 2023 worden de regels aangescherpt, en mogen alleen nog gecertificeerde bedrijven chemische middelen gebruiken bij de bestrijding van ratten en muizen.

Bestrijden zonder gif

Voor particulieren is het verboden om ratten met gif te bestrijden. Muizengif zal vanaf 2023 ook verboden zijn. Klemmen of vangkooien mogen wel gebruikt worden. "Maar ratten zijn slim en wantrouwig en daarom werken deze middelen niet altijd", aldus GGD.

Beter is te voorkomen dat je last krijgt van ratten. "Ratten voelen zich goed op plaatsen waar voedsel, water en beschutting is", schrijft GGD. "Zorg dus voor een opgeruimde en schone omgeving in en rond je huis. Rommel biedt de dieren beschutting en nestmateriaal.

Verder adviseert GGD om voedsel en afval in goed afgesloten bakken te bewaren en struiken langs de gevel goed te snoeien. En wil je 's winters vogels voeren? "Geef ze niet te veel, zodat ze het per keer op kunnen eten", aldus GGD. Zo kunnen ratten niet van het voedsel profiteren.

Bron: ANP, GGD

Meer over:

ratten, muizen, gif
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

MarianClaasen
MarianClaasen6 mei 2022 - 19:29

Dit GGD advies lijkt mij geen goed advies om uitgerekend bij Vroege Vogels te delen.Opgeruimde tuinen met kort gesnoeide struiken zijn een drama voor de biodiversiteit. Je laat toch niet alle in het wild levende dieren in de bebouwde omgeving de dupe worden om ratten te bestrijden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.