Waddenzee
© Sylvia van de Steen
Een groep wetenschappers zegt dat een rapport over gaswinning in de Waddenzee de negatieve effecten negeert. Volgens de onderzoekers bestaan er "duidelijke wetenschappelijke aanwijzingen van soms grote negatieve impact" op de natuur. Het rapport is opgemaakt door een commissie die het ministerie van Klimaat en Groene Groei adviseert en wordt gebruikt om een besluit te nemen over gaswinningsprojecten in en rond de Waddenzee.
Vijf wetenschappers uiten hun zorgen in een brief aan de commissie die het rapport opstelde. Twee wetenschappers werken aan de James Cook University in Australië, twee bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en een is van de Radboud Universiteit Nijmegen. Martijn van de Pol van de James Cook University noemt in de brief vijf argumenten waarom het rapport van de auditcommissie niet volledig is.
Een van de argumenten is dat onderzoeken die negatieve effecten van gaswinning op de Waddenzee aantonen, worden genegeerd. Ook zouden toekomstige ecologische effecten van de bodemdaling onvoldoende zijn meegenomen. Daarnaast meet het rapport van de commissie alleen de grote ecologische effecten, wat een vertekend beeld geeft.
De wetenschappers noemen meerdere studies die duidelijk negatieve effecten van bodemdaling door gaswinning aantonen. Zo staat in een onderzoek van eerder dit jaar dat nesten van vogels die in de kwelders bij de Waddenzee broeden sneller overstromen dan voorheen. Een ander genoemd onderzoek toont aan dat het aantal broedende scholeksters rond de Waddenzee sterk is afgenomen, een gevolg van gaswinning volgens de wetenschappers. De gevolgen houden tot lang na het stoppen invloed op de scholeksters.
In de brief staat ook dat de conclusies van het rapport van de commissie gebaseerd zijn op te weinig gegevens en op onderzoeken die zich op te beperkte gebieden richtten. Daardoor kan volgens de vijf wetenschappers niet met zekerheid worden gezegd dat gaswinning en de daaropvolgende bodemdaling geen effect hebben gehad op de ecologie van Ameland.
Woensdag debatteert een Tweede Kamercommissie over gaswinning onder de Waddenzee.
Bron: ANP
Ik ben sinds ik niet meer onder controle van van internist, cardioloog, neuroloog en mdl-arts, alleen nog basis verzekerd, met de goedkoopste verzekering voor een tandarts.
Ben al 30jaar aan het bezuinigen?
Helpt geen moer,als ik bezuinig wordt datzelfde weer 10 keer duurder,zodat de rijken weer
10keer miljarden meer verdienen!
Wat een naief gedoe!
kassa u praat heel leuk, als ik precies weet. Ik weet niet of in 2025 fysio verwacht door een misdrijf. Of dat er door een misdrijf tanden uit mijn mond geslagen worden. En die dader u weet wel waar die woont, op het kerkhof. Ben in 1996 los geslagen, de medicatie slik ik nog steeds.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.
Het is best belangrijk om de eigen bijdrage bij niet-gecontracteerde zorg goed te vergelijken. Bij sommige verzekeringen kun je daar bij een kostbare ingreep veel spijt van krijgen, want dan wordt niet meer dan 75% vergoed. Andere verzekeringen vergoeden tot 90% en een enkele verzekering vergoedt 100% van de rekening mits dat de afgesproken limiet niet overschrijdt. De aanhef van dit artikel zou moeten zijn: 'verstandig overstappen kan je flink wat geld besparen, ook al moet je dan een wat hogere premie dan nu voor lief nemen'. De 4 grote verzekeraars zijn er met al die onder hen ressorterende (onzin)verzekeringen op uit alles zo mistig mogelijk te maken (en dit al helemaal sinds het verdwijnen van de restitutieverzekering) ! Mijn tip: let ook op de polisvoorwaarden bij niet-gecontracteerde zorg !