Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ransuilen, zwartvlekwinteruil, Geuldal en overige onderwerpen

  •  
12-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1918 keer bekeken
  •  
ransuilen

Roestende ransuilen

© Fotograaf Theo de Wild

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 11 december 2022.  Luister de reportages en interviews terug op de volgende startpunten:

12:00 - Zwartvlekwinteruil
24:00 - Roestende ransuilen 
1:40:00 - Geuldal drainage
2:32:00 - Winterclusterende karpers

Roestende ransuilen

Al sinds 2009 telt Christien Hermsen de ransuilen in haar Brabant. Maar dit jaar zitten er tot haar grote schrik echt maar heel weinig ransuilen op hun roestplekken, de bomen waarin ze zich in de winter verzamelen. Met name in de Loonse en Drunense duinen is de achteruitgang goed zichtbaar. Daar waar er enkele jaren geleden nog tientallen ransuilen in de naaldbomen zaten, zit er nu nog maar een handje vol. Samen met verslaggever Merlijn Schneiders maakt Christien Hermsen haar dagelijkse telronde. Om beter in kaart te brengen hoeveel ransuilen er nu in ons land zijn roept Christien Hermsen mensen op die deze uil hebben gezien het door te geven aan de uilenwerkgroep Oisterwijk

Zoeken naar de zwartvlekwinteruil

In deze decemberweken naar vlinders gaan zoeken. Wie dóet dat nou? Kars Veling van de Vlinderstichting! Want op dit moment zijn er wel degelijk vlinders actief. Hadden we het vorige week over de kleine wintervlinder. Vandaag hebben we het over de zwartvlek-winteruil. Verslaggever Henny Radstaak ging in 2019 met Kars Veling op stap in een bos in Culemborg.

Zwartvlekwinteruil

Zwartvlekwinteruil komt af op de stroop op de boom

© Kars Veling - Vlinderstichting

Verwijderen van drainage in het Geuldal

Vanwege klimaatverandering zijn we er nu steeds meer van doordrongen dat water niet zo snel mogelijk moet worden afgevoerd, maar juist zo lang mogelijk moet worden vastgehouden. Daarom worden op dit moment langs de Geul in Zuid-Limburg oude drainagesystemen verwijderd. Op deze manier houdt de grond het water langer vast, en dat is ook nog eens goed voor de natuur. Verslaggever Henny Radstaak is gaan kijken langs de Geul bij Epen, samen met Imke Nabben van ARK Natuurontwikkeling.

Ook in onze televisieaflevering over het Geuldal zijn we met Imke Nabben op pad geweest. Zij liet toen zien hoe ze o.a. de wichelroede gebruiken om oude, ondergrondse  drainagebuizen te detecteren. Dat leverde verbaasde gezichten op, o.a. bij mij, maar het werkte wel! Bekijk het fragment hieronder:

Meer over:

drainage, geuldal
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.