NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Vervuilende Isla raffinaderij Curaçao_31_12_2015

31 dec 2015
  •  
leestijd 2 minuten
IMG_20151109_094441757.jpg

© De raffinaderij en de begraafplaats. Sinuhe Oomen en Michiel van Nierop. Meetstation bij de begraafplaats.

Midden op Curaçao, in het hart van Willemstad, staat een grote olieraffinaderij. Deze is al lang punt van discussie op Curaçao. Vernietigen of blijven? Intussen dienen zich duurzame alternatieven aan.
Isla Raffinaderij
De Isla, zoals de olieraffinaderij ook wel genoemd wordt op Curaçao, vierde vorig jaar zijn honderste verjaardag. In 1915 kwam Shell op Curaçao en begon met de bouw. In de Tweede Wereldoorlog was de raffinaderij de belangrijkste toeleverancier van olie voor de geallieerden. Er wordt zelfs beweert dat de oorlog heel anders was gelopen zonder deze olie.
In 1985 vertrok de Shell van het eiland en stelde de Curaçaose regering voor de keuze: voor 1 gulden de raffinaderij overnemen of het complete terrein saneren. Met de rug tegen de muur koos de regering voor behoud van de raffinaderij. Het eiland was intussen afhankelijk geworden van de fabriek. Nog steeds vormt de raffinaderij, intussen in het bezit van een Venezolaanse oliereus, een in het oog springend bouwwerk op het eiland. Wat rest is een enorme verouderde en vervuilende fabriek midden in Willemstad. Maar het tij begint te keren. De raffinaderij is erg verouderd en vervuilend, en mensen zijn zich hier bewust van. Onlangs werd er door lokale bewoners en Stichting SMOC een rechtszaak aangespannen tegen de raffinaderij omdat deze veroorzaker zou zijn van ziekte.
Greentown Curaçao
Maar wat zijn de alternatieven voor het verwijderen van de raffinaderij? De geschiedenis van het eiland en de bewoners is verweven met de Isla. Greentown Curaçao zou een alternatief kunnen bieden. Zij hebben een plan ontwikkeld voor een 'groen dorp' met duurzame industrie, een jachthaven en zelfs woningen mocht de raffinaderij moeten verdwijnen. Meer informatie over Greentown .
Nieuws vanaf  Curaçao
Onze verslaggever Jesper Buursink is de komende tijd op Curaçao. Wekelijks zal hij verslag doen van dit autonome land binnen het Nederlands Koninkrijk. Van toekomstdromen over de ontwikkeling van een vuilnisbelt naar een Ecopark tot aan het enorme belang van sponzen op 100 meter diepte in de Caribische Zee.
Beluister ook de reportages over het Ocean Ecopark , het nieuwe haaienreservaat en de zeeschildpadnesten .

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.