Kunstlicht beïnvloedt natuur_17_03_2015
• 17-03-2015
• leestijd 2 minuten
© Foto: Sarah Marriage (Creative Commons)
De effecten van kunstlicht op dieren is de afgelopen vier jaar onderzocht door het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University (WUR). Hoewel het onderzoek nog loopt, blijkt uit de eerste resultaten kunstlicht effect te hebben op onder meer het broedgedrag van vogels en de activiteit van muizen.
Het doel van het onderzoek is om buitenverlichting natuurvriendelijker te maken, want op maar weinig plekken in Nederland is het 's nachts echt donker. Niet alleen de hoeveelheid licht heeft invloed, maar ook de kleur.
Koolmezen
De reactie van koolmezen op kunstlicht werd bijvoorbeeld bestudeerd. In wit en groen licht gingen ze zo'n vijf dagen eerder broeden, omdat ze dachten dat de dagen al langer werden. Dit fenomeen deed zich voor in het koude voorjaar van 2013. In het warmere begin van 2014 broedden de mezen wel in hun gewone periode.
Vleermuizen
Opvallend was dat dwergvleermuizen in eerste instantie profiteren van kunstverlichting. Jagen wordt voor de kleine zoogdieren een stuk makkelijker gemaakt, want insecten komen en masse samen rond lampen. Dit kan ook een verklaring zijn waardoor de soort vrij vaak in steden voorkomt.
Slome muizen
Bosmuizen worden door licht nogal suf. Omdat ze nachtdieren zijn, blijven ze langer slapen en besteden minder tijd aan het zoeken van eten. Opvallend aan al deze drie onderzochte soorten is dat ze vrijwel direct reageren op kunstlicht. Dat is reden dat het NIOO-KNAW en WUR verder gaan met het onderzoek, om ook de langetermijnveranderingen in kaart te brengen.
Het onderzoek naar de effecten van kunstlicht is dan ook verlengd met drie jaar. Toepasselijk, want 2015 is het internationale jaar van het licht.