Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Provincies onderhandelen met zestig vervuilende boerenbedrijven

  •  
07-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
326 keer bekeken
  •  
soil-g59034a950_1920

© Pixabay

Er lopen onderhandelingen tussen de provincies en zestig (boeren)-bedrijven met een hoge stikstofuitstoot. Dat maakt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) bekend tijdens het presenteren van haar stikstofplannen aan de Tweede Kamer.

Uitkopen boerenbedrijven

Het versneld uitkopen van die ‘piekbelasters’ is een van de manieren waarmee het kabinet, samen met provincies, de neerslag van stikstof in kwetsbare natuurgebieden wil verminderen. De minister stelt dat de opkoopregeling "zo aantrekkelijk mogelijk" moet zijn voor de boerenbedrijven.

Bij het uitkopen van boeren in kwetsbare gebieden staat vrijwilligheid centraal. De boerenbedrijven hebben de keus om te stoppen, maar ze mogen ook groener gaan boeren. De minister wil gedwongen uitkoop echter niet uitsluiten.

"Als blijkt dat vrijwillige maatregelen niet tot resultaat leiden, dan moet ik ingrijpen,” vertelt Van der Wal, “en dat is het moment dat onteigening volgens de geldende procedures moet worden ingezet". Ze is van plan dat proces zo helder mogelijk vast te stellen. Zo hoopt ze meer duidelijkheid te geven aan boeren in gebieden met veel kwetsbare natuur. "Dat hoort bij fair play."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.