Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Provincie Utrecht geeft duurzame melkveehouders financiële beloning

  •    •  
22-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
Koeien van melkveehouder Rob Wientjes

Koeien van melkveehouder Rob Wientjes

© Jeannette Parramore

Melkveehouders in de provincie Utrecht zullen een financiële beloning krijgen als zij duurzaam ondernemen. De provincie meldt dat ze hiermee hoopt de boeren perspectief te bieden en te motiveren om "een bijdrage te leveren aan de toekomst van het landelijk gebied".

Beloningssysteem

De provincie wil de melkveebedrijven belonen op basis van de uitkomst uit de Utrechtse Monitor Duurzame Melkveehouderij. Die moet aangeven hoe de boer de biodiversiteit vooruit helpt. "Wanneer een bedrijf goed scoort, kan het beloond worden met bijvoorbeeld vergoedingen, vrijstellingen of verhoging van de melkprijs", aldus de provincie. De eerste monitor is naar verwachting eind 2023 af.

Natuurinclusief

Utrecht heeft 1175 melkveehouders. Het doel is dat de helft van de Utrechtse bedrijven in 2030 "natuurinclusief" is, oftewel: dat er ruimte is binnen de landbouw voor biodiversiteit. Gedeputeerde Mirjam Sterk op het gebied van Natuur en Landbouw hoopt dat duurzaam ondernemen voor de melkveehouders op deze manier lonend wordt. "We willen in onze provincie meer duurzame landbouw, maar dat moet ook samengaan met een verdienmodel voor de boeren."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.